Tak se dá shrnout reakce vedení Brna, které se kvůli skandálnímu bedekru a tlaku médií vyvolaném informacemi Blesku, v pondělí veřejnosti částečně omluvilo. Primátor Petr Vokřál (ANO) se snažil trapnou situaci vyžehlit.

„V řádu několika hodin přiložíme ke knížce speciální záložku, která poslední kapitolu vysvětlí a uvede do souvislostí,“ slíbil. Ještě během víkendu přitom uvažoval o stažení celého nákladu, v pondělí už pro to po jednání s poradci nenašel jediný důvod. „Za vedení města se distancuji od poslední kapitoly, věnované městům v okolí Brna. Starostům dotčených měst se omlouvám a sám jim osobně vysvětlím, že jde o autorské texty, jejichž účelem nebyla dehonestace jejich obcí,“ řekl primátor.

Bedekr jinak označil za velmi zdařilý. „Není to průvodce pro masovou veřejnost. Nadsázka je i v textech o Brně, ale tam je to vyvážené, kdežto u okolí Brna to působí nevyváženě,“ přiznal nicméně primátor. „Pracuje s novými metodami a ukazuje, jak bychom chtěli prezentovat některé věci, které nejsou v Brně jen ke koukání,“ dodal.

Ředitelka městské organizace TIC Jana Janulíková uvedla, že bedekr slouží k oslovení nových cílových skupin, které hledají »alternativní turistickou nabídku« a nechtějí klasického oficiálního průvodce městem. „Průvodce má skvělý obsah, který obstojí i na mezinárodní úrovni. Jediné, co připouštím, že je v textu Stanislava Bilera o okolí Brna jistá nevyváženost. Nechtěli jsme ale nikoho urazit. Cílem naopak je, aby turisté do Kuřimi přijeli. Omlouvám se těm lidem, které to urazilo,“ řekla Janulíková.

Zároveň prohlásila, že záměrem autorů bedekru, který vyšel v nákladu 3 000 kusů, bylo jít i za přijatelnou hranu. Hlavně kvůli marketingu. „Brožura se i proto skvěle prodává,“ pochvaluje si.

Co se měst v okolí Brna dotklo?

Rozhořčení obyvatel vyvolala kapitola bedekru věnovaná okolí Brna, zvláště pak Kuřimi, Rousínovu, Moravskému Krumlovu, Blansku a Velkým Pavlovicím. Kuřim se zde zmiňuje jako »specifická variace pracovního tábora, jejíž dominantou je silniční průtah«, v Blansku prý na návštěvníka »dýchne nicota, deprese a prázdnota«, dominantou Rousínova je podle průvodce továrna na výrobu hracích automatů. Velké Pavlovice jsou městem plným alkoholiků a »tzv. opilých sklepů – skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře.«

Fotogalerie
35 fotografií