Tohle není aprílový vtip, dál ať desítky tisíc lidí v okolí jihomoravské metropole snad ani nečtou. Město Brno totiž vydalo oficiálního turistického průvodce, ve kterém hrubě pouráželo menší města a vesnice v okolí.

Autorem spisku, který město 1. dubna dalo do prodeje, je Turistické informační centrum. Příspěvková organizace města Brna, financovaná z veřejných peněz. Poté, co se o bedekr začal zajímat Blesk, původně plánovaný křest radnice raději odvolala.

V textech, které měly podle původního projektu sepsat brněnské osobnosti, autoři haní obyvatele jihomoravských městeček a vesnic. Bez skrupulí si z nich posměšně utahují. Ne dosti na tom, že v češtině. Autoři, opojeni vlastním vtipem, totiž onálepkovali své sousedy i v angličtině. Průvodce má být totiž reprezentativním artiklem města v nové turistické sezoně.

Kuřim je v bedekru „specifickou variací pracovního tábora, kam se lidé přestěhují zcela dobrovolně. Jeho hlavní dominantou je průtah pro auta vedený samotným centrem. Obtížně se zde hledá cokoli hezkého a to i v bizarním slova smyslu. Jedná se o neustále se rozšiřující pomník ztráty lidské soudnosti,“ píší autoři.

Okresní Blansko je prý „postindustriální město složené z kombinace paneláků, předválečné a nedávné zástavby, které do sebe zapadají s citem, jaký dokázal vykouzlit jedině normalizační urbanismus. V Blansku na vás dýchne nicota, deprese a prázdnota,“ tvrdí autoři. A pokud na vás padne v Blansku „existenciální tíseň, můžete ji zchladit v lomu na okraji města, jehož pláž protíná vlaková trať spojující Brno s Prahou.

Schytaly to i vinařské Velké Pavlovice, kde prý sídlí Opilé sklepy. „Jihomoravský kraj vede národní statistiku v počtu lidí závislých na alkoholu, což se prezentuje jako tradiční vinařství. Ve Velkých Pavlovicích to lze zažít na vlastní kůži. Vybudovali zde tzv. Opilé sklepy – skrumáž kýčovitých budov, které jsou výsměchem architektuře a elementárnímu vkusu. Na světě jsou horší věci než kocovina. Tohle je jedna z nich,“ líčí své postřehy autoři v publikaci vydané za veřejné peníze.

Svůj díl ironie a posměšků od tuctu autorů schytaly také Adamov, Dukovany, Rousínov, Moravský Krumlov, Říkonín či Dolní Loučky. Autorský kolektiv „osobností“ pod vedením Davida Tieku tvoří Ondřej Elbel, Robin Smith, Simona Osičková, Olga Erhartová, Stanislav Biler, Michal Doležel, Alice Sigmund Heráková, Petr Minařík, Šárka Motyčková, Hana Šormová a Kateřina Hédervári Tučková. Spisek se první den na radnici prodával za zaváděcí cenu 80 korun, normálně nyní stojí 119 korun.

Starosta Kuřimi Drago Sukalovský (54, STAN)
Byť se kapitola jmenuje Okolo Brna, vypovídá zdaleka nejvíc o části současné brněnské politické reprezentace. Ale to mohou napravit pouze brněnští zastupitelé v čele s panem primátorem, případně brněnští občané příští rok ve volbách.
Na autora kapitoly o brněnském okolí se nijak nezlobím, stejně jako se dobrý hospodář nezlobí na svého čuníka, že ve chlívku rozmazal výkaly nebo rozryl záhony na zahradě. Oba totiž dělají pouze to, co jim je přirozené.

Bývalý hejtman Michal Hašek (40, ČSSD)
„Napadá mne staré české přísloví: Jaký pán, takový kmán. Neumím si jako bývalý hejtman jižní Moravy představit, že by kraj vydal podobně dehonestující tiskovinu o jakékoliv jihomoravské obci či městu. Vedení Brna by se mělo minimálně omluvit.“

Fotogalerie
25 fotografií