Především si libují záchranáři. Člověk v ohrožení stiskne tlačítko a operátoři tísňových linek k němu nasměrují posádky s odchylkou sotva několika metrů! „Aplikace Záchranka má za sebou sedm tisíc nouzových volání, ze kterých v 750 případech vyrazily záchranné týmy na určená místa. V některých případech se díky tomu podařilo zachránit lidské životy,“ řekla Jana Kubalová, náměstkyně pro krizovou připravenost jihomoravské záchranky.

Najít se tak podařilo třeba cyklistu, který se zranil a s krvácející ránou uvízl v lesích v okolí Brna. Díky aplikaci, kterou měl v mobilu, jej záchranáři našli přesně na souřadnicemi určeném místě.

Video
Video se připravuje ...

Videoklip záchranářů Karlovarského kraje. Popisuje jeden ze zásahů, k jehož šťastnému konci přispělo použití mobilní aplikace Záchranka. Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje

Filip Maleňák a jeho tým teď nachystali další vychytávky. Inspiroval je prosincový případ těžce zraněného hluchoněmého muže, kdy se operátor linky 155 zprvu domníval, že jde o žert. „Aplikace teď díky speciální volbě operátorovi ukáže, že volá neslyšící osoba. Ta si navíc v přehledné tabulce zvolí, s jakým problémem záchrannou službu kontaktuje,“ vysvětlil tvůrce.

Aplikace nabízí také řadu dalších užitečných informací. Třeba kde volající najde nejbližší pohotovost, lékárnu či automatizovaný externí defibrilátor. Funkce První pomoc zase v interaktivním návodu pomůže s tím, co dělat, než přijede sanitka. Více o aplikace ZDE.

Kampaň rozjede i dopravní podnik v Brně

Aplikace Záchranka by měla v druhém roce své existence také více oslovit starší generaci. Například dopravní podnik v Brně v pondělí rozjíždí rozsáhlou propagaci. Na všech linkách budou k dispozici nejen letáky, ale i videospoty na LCD obrazovkách v tramvajích, autobusech a trolejbusech.

Fotogalerie
6 fotografií