Ústavní soud dospěl k názoru, že ústavní stížnost squatterů je důvodná. Není totiž možné, aby orgány veřejné moci vzájemně popíraly svou pravomoc, aniž by se jakkoliv věnovaly podstatě zásahu do základních práv a svobod osob,“ vysvětlil verdikt soudce Vojtěch Šimíček.

Případem se tak bude muset zabývat státní zastupitelství, které bude muset prověřit postup policistů při vyklízení usedlosti Cibulka. Ten podle soudců Ústavního soudu nelze chápat v předpisech soukromého práva, ale jako úkon vedoucí k zastavení trestné činnosti.

Nelze ovšem přehlédnout, že policie zasahovala na základě páchání trestného činu. Stejně tak nelze přehlédnout ani to, že vyzvala přítomné osoby k tomu, aby objekt dobrovolně opustily, neboť se jinak dopustí trestného činu, a že na místě byl přítomen státní zástupce,“ dodal Šimíček.

Video
Video se připravuje ...

Ústavní soud částečně vyhověl stížnosti squatterů, když nařídil státnímu zastupitelství prověřit postup policie při vyklízení nemovitosti Cibulka. Hynek Zdeněk

Čtveřice squatterů byla rozhodnutím Ústavního soudu potěšena. „Jedná se sice zatím o první vlaštovku. Je dobře, že se státní zastupitelství bude zabývat policejními zákroky, na nichž dochází jednoznačně k brutalitě,“ uvedl zástupce squatterů Marek Ďuriš, který protiprávní obsazení Cibulky vnímá jako téma na delší diskuzi.

Video: Podívejte se na vyklízení squatu v Jeseniově ulici v Praze 3.

Video
Video se připravuje ...

Policisté vyklidili squat v Jeseniově ulici. David Malík, Martina Neckářová

Fotogalerie
19 fotografií