„Když někdo poplatek včas nezaplatí, pošleme mu upozornění. Pokud ani na něj nereaguje, posíláme mu platební výměr, kde je k základnímu poplatku přiraženo penále 400 korun. Jen loni jsme takto poslali 3 800 platebních výměrů s náhradní lhůtou plnění. Jedna osoba nám dokonce dluží 28 tisíc korun,“ uvedl vedoucí ekonomického odboru břeclavské radnice Ladislav Vašíček.

Jenže, jak se zdá, někteří lidé jsou nepoučitelní. Ani tato pokuta je nerozhoupe, a tak břeclavská radnice přistupuje k exekuci. „V roce 2016 jsme zahájili 375 exekučních řízení, ze kterých byly uhrazeny pohledávky v celkové výši 842 tisíc korun. Další exekuce připravujeme,“ doplnil Vašíček.

Břeclav se přitom svědomitě drží toho, že lidem nezabavuje nemovitý majetek. „Zaměřujeme se výhradně na mzdy, důchod apod. Jestliže k exekuci přistupujeme bez soudního exekutora, znamená to navýšení o dalších 500 korun, se soudním exekutorem klidně i o 10 tisíc,“ upozornil vedoucí ekonomického odboru břeclavské radnice.

Aktuálně Břeclavané dluží městu za svoz odpadu 7,8 milionu korun. Od roku 2008 až do roku 2016 platili obyvatelé 480 korun, loni stoupla tato částka na 600 korun. Břeclav přitom svoz odpadu dotuje ze svého. Roční náklady na třídění a svoz odpadu jsou totiž zhruba 20 milionů korun.

Video: Odpadky před svým domem by nechtěl mít nikdo. U popelářů najdou uplatnění i lidé, kteří byli nespokojení v bývalých profesích.

Video
Video se připravuje ...

Nešťastný číšník v minulosti, dnes spokojeným popelářem Eva Fornálová