A Charousova dcera Eliška (14), navštěvující 9. třídu, má teď možná našlápnuto k ředitelské důtce. Ofotila totiž mobilem pro svého otce stránku třídní knihy s kontakty na rodiče svých kamarádů. Fotografování přitom školním řádem není dovoleno. Dívka se přiznala, chtěla vyhovět otci. A octla se tak nechtěně v soukolí vážného společenského sporu dospělých.

 

Načasování možného postihu pro dceru hlavního „potížisty“ z řad rodičů je navíc nešťastné. Dívka má totiž těsně před přijímačkami na střední školu – a rodiče se bojí, že ji základka může „ocejchovat“.

„Chtěl jsem zakopat válečnou sekeru. Celou věc uzavřít. V mailu mi ale přistálo vyrozumění školy, že dceru bude v úterý řešit pedagogická rada. Pokud to prý kantoři odhlasují, může Eliška dostat dokonce ředitelskou důtku,“ bojí se Charous. Dcera prý přitom ve škole patří k lepšímu průměru. „Nemá kázeňské přestupky, snad jednu poznámku za rok,“ diví se otec. Zvažuje, zda svůj spor se školou raději nepředat právníkům.

 

Ředitelka školy Ludmila Eliášová Blesku řekla, že komentovat spor do médií nemůže. „Ke konkrétním osobám se nemohu vyjádřit. Mohou potvrdit, že žákyně porušila školní řád. Její rodiče jsme informovali, že věc bude projednána na řádné pedagogické radě. Rozhodnutí ovšem nelze nijak předjímat. Jedná se o standardní postup v případě porušení školního řádu,“ uvedla.

„Vzhledem k tomu, že je to věc mezi školou a rodiči, nemůžu a nechci sdělovat žádné další informace médiím,“ dodala s tím, že i ona by v celé kauze přivítala smír.

O co v Brně jde?

Charous po škole své dcery chtěl, aby po sporné prezentaci „multikulti“ přednášek neziskovky AIESEC následovala beseda s odborníky, kteří by mimo jiné uvedli v souvislostech současný vyhrocený střet křesťanské a muslimské kultury v Evropě.

Svoji dceru Elišku na přednášku nechtěl pustit. „Dcerka ale onemocněla, nemusel jsem proto situaci naštěstí řešit nějakou fiktivní omluvenkou,“ svěřil se Blesku Charous. „Proti víře jako takové ale nic nemám, jestliže je tolerantní a nevnucuje nevěřícím názory,“ dodal.

Postoj Hynka Charouse a jeho podporovatelů řeší i bystrcká radnice, která je zřizovatelkou školy. Zastupitelka KDU-ČSL a učitelka Eva Barovjanová (55) dokonce a posledním zastupitelstvu 15. února veřejně prohlásila, že by měl Charousovu rodinu prověřit OSPOD, česká obdoba nechvalně známého norského Barnevenetu.

„Zrovna ten rodič, který nejvíc křičí, má zcestovalý celý svět. A jistě navštívil několikrát i muslimské země. Takže bych ho jako rodiče dala na OSPOD, protože sám je vlastně největším nebezpečím pro své děti,“ uvedla zastupitelka. „Z komára se tady udělá velbloud, zbytečně. Místo toho, aby se vyzdvihlo, že se děti setkávají s jinými dětmi a mluví spolu anglicky,“ dodala Barovjanová.

Manželé Charousovi považují výroky zastupitelky za skandální. „Nezadá si to s praktikami předlistopadového režimu. Jsme zděšeni, že dnes už zase stačí mít jen jiný názor k tomu, aby bylo vyhrožováno kontrolou z nějaké státní instituce,“ tvrdí Hynek Charous.

Edison je multikulturní projekt neziskovky AIESEC. „Díky multikulturní atmosféře, vyvolané zahraničními stážisty, má oživit výuku a naučit děti nebát se odlišného. Projekt má spojit mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí prohlubující se mezikulturní bariéru,“ tvrdí neziskovka. Projekt není podle ministerstva školství povinný. Aktivisté s ním nicméně objíždějí školy v celém Česku.

Co na to škola?

Vedení školy podle vlastního vyjádření o projektu informovalo zhruba s půlročním předstihem. Ředitelka Ludmila Eliášová trvá na tom, že týdenní projekt žádné náboženství nepropagoval. Výuku na konci února vedli studenti podle úrovně žáků ve třídách.

Třeťáci si třeba povídali o domácích zvířatech. „Studenti prezentovali své země stejně tak, jako děti povídali o Brnu a České republice,“ zmínila ředitelka. Dodala, že projekt prověřila školní inspekce a školu za něj dokonce pochválila.

Reportáž Lenky Klicperové a Jarmily Štukové z Mosulu.

Fotogalerie
4 fotografie