„Zhasnutí dominant je symbol, podstatná jsou ale konkrétní opatření, která naši energetickou náročnost opravdu snižují. Brno před dvěma lety zavedlo tzv. energetický management budov, díky němuž je nyní ve více než stovce budov průběžně sledována spotřeba všech energií. Program už přináší první výsledky ve snižování plýtvání energiemi – v nižších účtech a nižším znečištění ovzduší,“  řekl Blesku náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ).

K akci se připojily i některé brněnské kavárny a restaurace. Přesně o půl deváté zhasla světla na 60 minut v kavárně Morgal v Místodržitelském paláci. Hostům změna nevadila, svíčky na stolcích přivítali jako příjemnou změnu.

Video
Video se připravuje ...

Potemnělý hrad Špilberk při sobotní Hodině Země a město Brno pod ním Zdeněk Matyáš

„Já tomu fandím. Jsme pohlceni technikou, už si pomalu ani nedokážeme sednout a poklábosit s kamarády. A těm mladším říkám na rovinu, aby začali brát vážně to, že se planeta mění k horšímu,“ svěřil se Petr, který do kavárny dorazil s kamarádem.

Předsevzetí: Omezím maso a sezení u kompu

K Hodině Země se mohli přihlásit také jednotlivci prostřednictvím registračního formuláře na webu www.hodinazeme.cz. Desítky zájemců pak do něj vepsali, jakým konkrétním způsobem chtějí k trvale udržitelnému životu přispět. Nechyběly sliby o třídění odpadu, šetření vodou, omezení jízdy autem. Někteří přihlášení šli dokonce tak daleko, že slíbili omezit konzumaci masa či pobyt u počítače.

Co je Hodina Země?

Jde o dobrovolnou akci, která podle organizátorů připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Postupně se zapojilo na 170 zemí, ve kterých se zhasíná přes 12 tisíc památek. Během Hodiny Země se na celé planetě uskuteční více než 600 tisíc dobrovolných akcí.

V České republice se k Hodině Země pravidelně připojuje kolem 150 měst a obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců. Praha například zhasnutím Petřínské rozhledny, Jihlava svými památkami v centru, Žatec veřejným osvětlením.

Fotogalerie
16 fotografií