Soud tak opětovně potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten před dvěma lety konstatoval, že na dílo dopadá zákon o církevních restitucích, který napravuje křivdy způsobené komunistickým režimem v letech 1948 až 1989.

Galerie se u soudu hájila tím, že obraz pod zákon nespadá, protože byl ve vlastnictví státu už před tímto obdobím. Podle soudu ale stát vlastnictví obrazu deklaroval až v roce 1958.

„Farnost Veverská Bítýška prokázala, že obraz jí patřil už minimálně v polovině 18. století a nebyly shledány žádné důkazy o tom, že by od té doby do roku 1958 o vlastnictví měla přijít, obraz darovala, nebo ho nabyl stát,“ řekl právní zástupce církve František Severin.

Gotická ikona z poloviny 14. století

Madona z Veveří je datována před rokem 1350 a je připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Do roku 1938 zdobila kostelík na hradě Veveří, který plnil ve středověku funkci farního chrámu pro osadu u zeměpanského hradu a širší okolí.

Obraz se na konci 30. let 20. století ocitl v držení Ředitelství státních lesů a statků v Rosicích, ministerstva zemědělství a lesního hospodářství. V roce 1958 jej darovalo Národní galerii v Praze.

Madonu chrání speciální schránka

Nyní je obraz umístěn v brněnském Diecézním muzeu ve speciální schránce se stálou teplotou. Za loňský rok si jej prohlédlo v podzemní galerii ve společnosti dalších středověkých památek na 10 tisíc návštěvníků. V této speciální schránce obraz také zůstane i nadále.

Fotogalerie
10 fotografií

 Zdroj videa: Televizní tvorba Brno