„Z těch, s nimiž jsme se už dohodli, zvolila většina dvouletou variantu s navýšením o 2,85 korun na vozokilometr. Naší podmínkou ale je, aby peníze skutečně skončily na výplatních páskách zaměstnanců,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák (33, ČSSD).

Kraj tak bude po dopravcích vyžadovat, aby mu doklady doložili, jak příspěvek využili. Pokud vznikne nějaký rozdíl, musí ho kraji vrátit.

Kraj zároveň připravil dopis vládě, která jako jediná může přijít v otázce mezd řidičů se systémovým řešením. „Vládě je třeba vysvětlit, že aktuální postup kraje poskytuje jen provizorní východisko. Zákon o veřejných zakázkách nám větší prostor nedává,“ upozornil Hanák.

 „Opět jsme na toto téma jednali s ostatními hejtmany v Praze na jednání Asociace krajů a shodli jsme se na tom, že budeme po vládě požadovat jednu miliardu korun na mzdy řidičů,“ řekl hejtman Bohumil Šimek (58, ANO).

O uvolnění 100 milionů korun na navýšení mezd řidičů autobusů v letošním roce rozhodla krajská rada už na konci února. Smlouvy uzavřené podle zákona o zadávání veřejných zakázek kraji dovolují navýšit platby dopravcům maximálně o 10 procent původní hodnoty závazku, maximálně však do hranice 5,7 milionů korun na jednu podoblast.

Dopravci na jižní Moravě si můžou nyní vybrat, zda budou příspěvek pobírat v letech 2017 a 2018, nebo jej budou pobírat do konce trvání smluv, ale v nižší výši na vozokilometr.

Video
Video se připravuje ...

Odborový svaz dopravy vyhlásil, že připravuje stávku autobusů. Důvodem je, že některé kraje důsledně neřeší mzdy řidičů. Hynek Zdeněk