Do čela protestů se postavil Hynek Charous (47). Muž známý i tím, že před dvěma lety u Kytlice na vlastní náklady postavil pomník zesnulému herci Tomáši Holému (+22), tvrdí, že po sporné prezentaci na téma »jak se žije v islámských zemích« měla následovat beseda s odborníky, kteří uvedou do souvislosti střet křesťanské a muslimské kultury. Svoji dceru, žákyni deváté třídy, na přednášku nechtěl pustit. „Dcerka ale onemocněla, nemusel jsem proto situaci naštěstí řešit nějakou fiktivní omluvenkou,“ svěřil se Blesku Hynek Charous. „Proti víře jako takové ale nic nemám, jestliže je tolerantní a nevnucuje nevěřícím názory,“ dodal.

Zastupitelka za KDU-ČSL vyhrožovala sociálkou

Postoj rodičů kolem pana Charouse už řeší i bystrcká radnice, která je zřizovatelkou školy. Zastupitelka KDU-ČSL a učitelka Eva Barovjanová (55) dokonce 15. února na posledním zasedání bystrckého zastupitelstvu navrhla, aby Charousovu rodinu prověřil OSPOD (Orgán sociálně-právní ochrany dětí)! „Zrovna ten rodič, který nejvíc křičí, má zcestovalý celý svět. A jistě navštívil několikrát i muslimské země. Takže bych ho jako rodiče dala na OSPOD, protože sám je vlastně největším nebezpečím pro své děti,“ uvedla „Z komára se tady udělá velbloud, zbytečně. Místo toho, aby se vyzdvihlo, že se děti setkávají s jinými dětmi a mluví spolu anglicky,“ dodala Barovjanová.

„To je skandální! Nezadá si to s praktikami předlistopadového režimu. Jsme zděšení, že v dnešní době stačí mít jen jiný názor k tomu, aby bylo vyhrožováno kontrolou z nějaké státní instituce,“ stěžují si na jednání zastupitelky manželé Charousovi.

Náboženství není problém

Sám Charous podle vlastních slov deset let finančně podporoval přes Centrum na rovinu a organizaci Adra tři děti z Bangladéše a Keni, které za jeho peníze absolvovaly základní a střední vzdělání. „Nemám problém s náboženstvím ani s těmi studenty ze třetích zemí, ale s ideologií multikulturalismu, která je vtělena do projektu Edison,“ shrnul své námitky.

Rodiče se bojí

Místostarosta Jaroslav Petr (ANO) označil na dotaz Blesku postoje části rodičů proti »multikulti« přednáškám za minoritní. To ale Charous odmítá. „Na naši stranu se jich staví stále více, i když řada z nich se bojí s ohledem na své děti nahlas ozvat,“ tvrdí.

Vedení školy podle vlastního vyjádření o projektu informovalo zhruba s půlročním předstihem. Ředitelka Ludmila Eliášová trvá na tom, že týdenní projekt žádné náboženství nepropaguje. Výuku na konci února vedli studenti podle úrovně žáků ve třídách. Třeťáci si třeba povídali o domácích zvířatech. „Studenti prezentovali své země stejně tak, jako děti povídali o Brnu a České republice,“ zmínila ředitelka. Celý spor bude mít proto dohru 12. dubna na nejbližším zastupitelstvu Brna-Bystrce.

Co je projekt Edison?

Edison je multikulturní projekt neziskovky AIESEC. „Díky multikulturní atmosféře, vyvolané zahraničními stážisty, má oživit výuku a naučit děti nebát se odlišného. Projekt má spojit mladé lidi odlišných kultur a národností, aby se seznámili se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a stali se tak generací, která prolomí prohlubující se mezikulturní bariéru,“ tvrdí neziskovka. Projekt není podle ministerstva školství povinný. Aktivisté s ním nicméně objíždějí školy v celém Česku.