Nabídka práce pro mluvčí města za 32 tisíc měsíčně při pracovním vytížení dva dny v týdnu či nedávné vyvěšení vlajky Tibetu vadí 11 zastupitelům, kteří požadují svolání mimořádného zastupitelstva.

„Těch kauz bylo už několik. Vadí nám i chování starosty,“ uvedl pro Hodonínský deník, který na převrat upozornil jako první, Ján Lahvička (KSČM).

V ohrožení i místostarosta Ambrozek

Petenti chtějí odvolat starostu Milana Lúčku a místostarostu Ladislava Ambrozka (46, KDU-ČSL). Někteří z nich jsou přitom součástí sedmnáctičlenné koalice, která na radnici nyní vládne.

„U Ambrozka mi vadí to, že si z Centra pro rodinu udělal v podstatě rodinnou firmu, do které plyne spousta peněz z městského rozpočtu. Na nemocné děti pak nejsou peníze a sbírají se na ně víčka,“ uvedla důvod svého podpisu radní Jana Gajošová.

Žádost o svolání zastupitelstva přišla v době, kdy jsou na Hodonínsku jarní prázdniny. Na radnici je tak pouze místostarosta Vítězslav Krabička (57, Změna). „Žádost jsem převzal s tím, že se nechci zbavovat odpovědnosti a jsem připraven odstoupit. O všech věcech jsem rozhodoval společně se starostou i já,“ přiznal Krabička.

Starosta je v současné době na dovolené v Itálii. Zastihnout se nám podařilo ještě třetího místostarostu Jiřího Jandu (52, ČSSD). „Přípravou dalšího převratu jsem zaskočen. Věřil jsem, že tady začne koalice konečně pracovat,“ uvedl pro Blesk Janda.

Historie převratů v Hodoníně

Podíleli se na nich téměř všichni současní zastupitelé. Od roku 2010 v Hodoníně měnilo vedení radnice už několikrát:

V lednu 2010 byl odvolán kvůli podezření z korupce starosta Lubor Šimeček (ODS). Nahradila ho dosavadní místostarostka Milana Grauová (tehdy ODS). Novým místostarostou se místo Grauové stal Jan Králík (ODS)

V listopadu 2010 po komunálních volbách se stal starostou Jiří Mráka (ČSSD) a místostarosty Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL) a Igor Taptič (Nezávislí).

V lednu 2011 uhájil svou pozici starosta Jiří Mráka (ČSSD), odvoláni ale byli oba místostarostové Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL) a Igor Taptič (Nezávislí). Nahradili je Jaromír Hýbner (Změna) a Roman Sedlačík (tehdy ČSSD).

V říjnu 2011 byl odvolán starosta Jiří Mráka (ČSSD) a místostarostové Jaromír Hýbner (Změna) a Roman Sedlačík (tehdy (ČSSD). Novým starostou se stal Igor Taptič (Nezávislí), místostarosty Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL) a Vojtěch Salajka (tehdy ČSSD).

V květnu 2013 byl odvolán starosta Igor Taptič (Nezávislí), stejně tak i místostarosta Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL). Novou starostkou se stala  Milana Grauová (těsně před zvolením opustila ODS). Pozici místostarosty uhájil Vojtěch Salajka (tehdy ČSSD).

V listopadu 2014 se po komunálních volbách opět stala starostou Milana Grauová (tehdy ANO), místostarosty se stali: Vítězslav Krabička (Změna), Ján Lahvička (KSČM) a Vojtěch Salajka (ANO)

V listopadu 2015 byla odvolána starostka Milana Grauová (tehdy ANO) a místostarostové Vojtěch Salajka (ANO) a Ján Lahvička (KSČM). Novým starostou se stal Milan Lúčka (tehdy ANO). Post místostarosty uhájil Vítězslav Krabička (tehdy Změna), novými místostarosty se stali: Jiří Janda (ČSSD) a Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

28. březen 2017? To se teprve uvidí.

Z Hodonínska se můžete podívat i na napínavé video, ve kterém se kamion zasekne na kolejích zrovna když jede vlak:

Video
Video se připravuje ...

Kamioňák se na Hodonínsku zasekl na přejezdu: Na poslední chvíli prorazil závoru. Policie ČR