Chronické onemocnění ledvin je strašákem posledních desetiletí. Jedním z rizikových faktorů je obezita. Aktuální odhad hovoří, že se v Česku potýká s kily navíc až 55 procent populace. Minimum pohybu, přejídání se, přemíra alkoholu a ignorování varovných signálů, že se tělo bouří. To je přímá cesta k poškození ledvin.

To je i případ Zuzany a Luďka. „Ledviny obézního člověka musí pracovat mnohem více. Jsou-li přetěžovány dlouhodobě, mohou se poškodit. Pravděpodobnost, že selžou obéznímu člověku, je dvakrát až sedmkrát vyšší než u lidí s normální váhou,“ upozorňuje vedoucí lékař dialyzačního centra ve Slavkově Aleš Hrubý.

Ledviny vypověděly službu ze dne na den

Luděk Zelený (52) je pravidelným návštěvníkem centra. Na varovné signály nedbal, vážil už 160 kilogramů. Jednoho dne jeho organismus zkolaboval. Teď je z něj dialyzovaný pacient, třikrát týdně odkázaný na přístroje, které při očistě krve nahrazují ledviny. „Poškozené ledviny nebolí, k doktorům jsem se dostal až po jejich selhání. Přitom stačilo trochu se zajímat, něco pro tělo udělat. Jenže člověk si vše uvědomí, až se něco stane,“ přemítá dnes Luděk. Pracoval jako technik, teď je v invalidním důchodu.

Stejně jako Zuzana Oujezdská (40), která na dialýzu dochází už pátým rokem. „Selhání ledvin je děsný zásah do lidského života, jste odkázáni na přístroje. Jedinou šancí je transplantace ledvin,“ svěřila se Blesku.

Diagnóza s nadějí: zhubnout!

Jejich nadějí je transplantace ledvin. Jenže Luděk se Zuzanou v seznamu pacientů chybějí. Důvod je jasný – nadváha. „Teď je čeká úprava váhy. Luděk musí shodit 13, Zuzana 18 kilogramů. Jen tak mají šanci, že se dostanou na seznam a nezůstanou mezi dialyzovanými pacienty,“ upozorňuje Aleš Hrubý. Luďkovi a Zuzaně lékaři na základě anamnézy zpracují dietní plán. Po půl roce zkontrolují výsledky. „Čeká je snížení příjmu tuků a naopak zvýšení příjmu bílkovin, vyřadíme cukry. Důležitý bude pitný režim, ideální jsou dva až tři litry vody denně. A také to chce pohyb,“ upozorňuje nutriční terapeutka Kateřina Andlová.

Šance na plnohodnotný život

Luděk i Zuzana vědí, co je v příštích měsících čeká. Je to jejich šance, jak se vrátit k životu, který není odkázaný jen na přístroje. Třeba Luděk z původních 160 kilogramů už hodně ubral. „Nezastaví mě ani těch posledních třináct kilogramů, motivaci mám. I když to nebude už nikdy stoprocentní, chtěl bych ještě dostat šanci na plnohodnotný život,“ svěřil se Blesku Luděk Zelený.

Prevence, ledvinová kalkulačka a BMI

Zda nehrozí poškození ledvin, si lidé mohou zdarma a z pohodlí domova otestovat prostřednictvím tzv. ledvinové kalkulačky, která je zároveň vodítkem i pro lékaře. Dostupná je ZDE. Preventivní vyšetření u lékaře jednou ročně by mělo být také pravidlem.

Body mass index (BMI) je nejznámějším měřítkem obezity. Vyjde-li konečný údaj v rozmezí 25–30, trpí člověk nadváhou. BMI vyšší než 30 už znamená obezitu. U BMI nad 40 jde o těžký stupeň obezity s mimořádnou pravděpodobností, že hrozí závažné onemocnění. Nejtěžší stupeň obezity mají podle odborníků dvě procenta Čechů. V roce 2014 trpělo podle průzkumů na celém světě obezitou na 600 milionů dospělých.

Co znamená dialýza?

Stejně jako fungující ledviny udržuje tělo v určité rovnováze pomocí následujících činností: odstraňuje z orgánů zplodiny látkové proměny, přebytečnou sůl a vodu, udržuje v krvi bezpečnou hladinu chemických látek, jako jsou draslík, sodík a chloridy, pomáhá řídit krevní tlak.

Fotogalerie
8 fotografií