O koho jde? O komunitu lidí napříč Českem, které v jejich domovském podniku nemusí zajímat EET a ani zákaz kouření! Jak to? Pivo je tady bez účtenky, všichni se na provoz skládají.

Kuřáci i nekuřáci spolu vycházejí bez problémů. Společnou vášní 130 registrovaných členů je muzicírování. Vše »spískala« důchodkyně Dagmar Krylová (69) alias Máma labužníků.

Vadilo jí, že na vesnicích i ve městech mizí šance scházet se. „Masivně skončily hospody, poslední ostrůvek zábavy. Tak jsem vymyslela Klub labužnických pohodářů,“ vysvětluje Krylová.

Je to jednoduché. Nadšenci založí spolek, přijmou stanovy, zaevidují členy, získají registraci u rejstříkových soudů, doloží činnost. A využijí coby klubovny třeba zavřené hospody.

Což je i případ trampů v Třebíči. Dnes má po Česku Klub labužnických pohodářů více než sedm tisíc členů a desítky spolků pod svými křídly. Trampové z klubovny U šesti strun neskrývají nadšení, v dubnu oslaví první rok existence. Scházejí se ve středu, v pátek a o víkendech.

„Dlouho jsme řešili, kam se vrtneme. Nakonec jsme narazili na zavřenou hospodu, majitelka už nedokázala provoz utáhnout. Teď o ni pečujeme, pořádáme v ní koncerty, bály nebo se přijde na pokec,“ řekl Blesku předseda spolku Petr Augustin.

S úředníkem v zádech

Třebíčský spolek je jedním z mála, který se publicitě nebrání. „Nemáme co skrývat, fungujeme podle platné legislativy. Nejsme hospoda, nepodnikáme,“ ubezpečuje Augustin. EET, zákaz kouření a další povinnosti je míjejí. Jenže úřady na ně hledí nelibě.

„Řada spolků se setkala se zastrašováním. Přijde úředník a hrozí, že klubovnu zavře. Přitom si ani neověří, co říká zákon,“ upozorňuje Krylová. Penzistka, která na obranu svých „labužníků“ vede s úředním šimlem urputný boj.

Jak vypadají akce pohodářů

„Na akce si přineseme jídlo, skládáme se na pivo, kdo chce, může si zakouřit. Hraje tu muzika, prostě pohoda. Každého nového člena si proklepneme, po roce rozhodneme, zda ho přijmeme nastálo. Nechceme výtržníky, potížisty, opilce. Všichni respektují stanovy a klubové povinnosti. Dvacetičlenné představenstvo rozhoduje, jak zchátralou hospodu, dnes klubovnu, vylepšit.“ Petr Augustin, předseda trampského spolku v Třebíči

O EET vůbec nejde

„O tom, že se lidé nemají na vesnicích kde scházet, se mluví už od 90. let. Chtěla jsem to změnit. Dávno před EET nebo zákazem kouření. A podívejte se, jak se to ujalo! Lidi se chtějí společně bavit a zapomenout na běžné starosti včetně zákonů, které jim jen komplikují život,“ říká Dagmar Krylová alias Máma labužníků.

Babiš zveřejní i manuál pro spolky

O víkendech točím pivo při fotbalovém zápasu, musím evidovat tržby? Jelikož dobrovolnické spolky fotbalistů, hasičů či myslivců tápou, Babišův resort jim má dát tento týden odpověď.

„Nemohli jsme obsáhnout všechny formy podnikání. Chodí za mnou třeba prodejci kaprů, nevidomí… Musíme to řešit a do budoucnosti navrhnout nějaké závěry,“ řekl Blesku ministr Andrej Babiš (62, ANO).

Platí, že kdo z akcí nemá hlavní příjem a neutrží přes 175 tisíc korun ročně, EET se ho netýká. Zároveň ale takové akce nesmí pořádat pravidelně. „Kdo každý víkend pořádá diskotéku, na toho by se už evidence vztahovala,“ říká Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv.

To by nejspíš platilo i pro ty, kdo při nedělních vesnických mačích zajišťují občerstvení. Kvůli nejasnostem ministerstvo financí tento týden představí typové příklady pro spolky. S hranicí 175 tisíc korun, kterou obce navrhovaly zvýšit až na půl milionu, se hýbat nebude.

„V současné době taková změna není plánována,“ potvrdila Blesku Babišova náměstkyně Alena Schillerová. EET je ale jen jednou příčinou vrásek. Provozovatele – a to zejména hospod na venkově – děsí i zákaz kouření koncem května.

Toho, že by se restauračky proměňovaly na spolky, aby se u nich mohlo dál vykuřovat a tržby neevidovat, se Schillerová neobává. „Případy účelového obcházení se budou hlídat,“ uzavírá Schillerová. Trestem je až půlmilionová pokuta či konec podnikání.

Fotogalerie
6 fotografií