Blesk.cz o události informoval už o víkendu. Hasiči a speleologové nyní svěřili více podrobností k akci a poskytli i fotografie, které svědčí o opravdu těžkém úkolu. Právě značná vzdálenost od vstupu představovala pro záchranáře největší problém. „Prvořadou se ukázala příprava přístupové cesty k místu nehody. Speleologické záchranáře a hasiče z lezecké skupiny čekal členitý terén, úzké uličky, jeskynní komíny, slaňování a překonávání podzemních potůčků,“ popsal překážky mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Za své vzal původní předpoklad, že akce zabere jen dvě hodiny.

Nikola se v ostré akci osvědčila

Během příprav usnadnilo záchranářům domluvu se zraněným nové komunikační zařízení, které umožňuje rádiově vysílat několik desítek metrů pod zem. Dalším krokem se stalo zřízení tepelného stanu, ve kterém měl být jeskyňář nejprve ošetřen. První pomoc mu poskytl lékař speleologické záchranné služby, který u něj zůstal do doby, než se dalším záchranářům podařilo uvolněný kamenný blok zajistit. „Použili k tomu stabilizační sadu, která se používá i při výkopech nebo stavbách. Pak už muže mohli vyprostit,“ doplnil Mikoška.

Nosítka nesli chodbičkami přes hodinu

Po pěti hodinách od ohlášení události se podařilo zraněného vyprostit a zahájit jeho přenos k východu z jeskyně. O náročnosti transportu muže na nosítkách svědčí fakt, že cesta stovkami metrů jeskynních chodbiček trvala více než hodinu.

Po 18. hodině přeložili záchranáři speleologa do vrtulníku, který jej dopravil do Fakultní nemocnice v Brně. „Celý zásah se dá označit za extrémně náročný. Osvědčila se při tom dlouhodobá spolupráce záchranných složek podpořená řadou cvičení,“ poznamenal Mikoška.
Fotogalerie
9 fotografií