Do srdce pacienta v oušku jeho levé síně zavedl tým chirurgů hodinářsky přesnými a jemnými pohyby okludér. Ten funguje jako uzávěr, který pomáhá srdci v části nejvíce ohroženém tvorbou krevních sraženin. Ty mohou vést k infarktu.

„Při částečném umrtvení těla jsme zavedli přes tříslo pacienta k srdci katetr. Jeho cestu tělem jsme skvěle viděli na obrazovkách rentgenu a ultrazvuku,“ vysvětlil operatér Petr Kala. Díky dokonalému trojrozměrnému zobrazení se proto jeho týmu z invazivní a intervenční kardiochirurgie operovalo mnohem lépe než obvykle. Pacient kvůli kanyle v jícnu sice nemluvil, ale na otázky lékařů reagoval mrkáním.

K zákroku u pana Tauše se lékaři rozhodli proto, že u něj nepřipadala v úvahu farmakologicky účinná léčba proti tvorbě krevních sraženin. „Bylo u něj velké riziko krvácivých komplikací při léčbě,“ poznamenal operatér Kala.

Operace byla přitom pro pacienta mimořádně šetrná. Zákrok byl rychlý, trval 68 minut. Odpadlo otevření hrudníku a veškeré komplikace s tím spojené. „Pacient zůstane ještě v pátek na lůžku, víkend už ale bude trávit doma,“ pochvaloval si doktor Kala. „Jen si nic z operačního sálu nebude pamatovat. Až se večer probudí úplně, bude mít na samotný zákrok úplnou amnézii,“ pousmál se operatér. Ročně provedou brněnští lékaři jen 15 podobných operací srdce.

Fotogalerie
21 fotografií