Na koncertu si každý skalní fanoušek koupí tričko nebo náramek. Ti poctiví kupují CD, aby podpořili oblíbeného interpreta. Drobný stánkový prodej ale od 1. března podléhá EET. To v praxi znamená, že každý stánkový prodejce musí zákazníkovi vystavit účtenku s unikátním kódem. Jednoduše musí provozovat registrační pokladnu.

Stánek s reklamními předměty nemohl chybět ani na koncertu slovenské kapely Horkýže Slíže. Tamní prodejce registrační pokladnu neměl. Blesku tvrdil, že není potřeba, protože na něj se daň z příjmu nevztahuje. „Jsem Slovák, tohle je slovenská kapela a všechny věci, které tu prodávám, byly vyrobeny na Slovensku. Registrační pokladnu mít nemusím. Ptal jsem se na to,“ řekl prodavač, který ale nechtěl uvést své jméno. Nehledě na to, že ani bez pokladny nevydával účtenky, si je stánkař jistý, že nepřekračuje zákon.

Je to díra v systému? Sama finanční správa si není jistá v otázkách podnikání cizinců, konkrétně stánkového prodeje provozovaného cizincem na území ČR!  „Situace není tak jednoduchá, jak na první pohled vypadá. Nedá se jasně říci, zda obchodník podléhá evidenci tržeb, nebo ne. Je tam víc faktorů a nejde jednoznačně určit, jestli porušuje zákon,“ uvedla mluvčí odboru finanční správy, Petra Petlachová.

Zmatek kolem elektronické evidence tržeb se tak prohlubuje, místo aby se vyjasňoval. Jedinou jasnou věcí je fakt, že prodejce zákazníkům po zakoupení suvenýrů nevydával účtenky, tedy nejednal v souladu s právními předpisy České republiky. 

Fotogalerie
6 fotografií