Milovníci stříbrného plátna ovšem nemusejí jen vzpomínat, například dnes nabídne kino Art na Cihlářské tři digitálně zrestaurované klenoty z fondu Národního filmového archivu v rámci přehlídky Ponrepo v Artu.

V Artu bude od 15:30 k vidění slavný Krakatit (1948) podle románu Karla Čapka s Harlem Högrem v hlavní roli. Následuje Ikarie XB 1 z roku 1963 a Juráčkův Případ pro začínajícího kata. Jednotlivé filmy uvedou restaurátorky, které se na vylepšení snímků podílely.

Publikace Filmové Brno coby bonus pro filmové milovníky mapuje historii kinematografie a kin v jihomoravské metropoli od konce 19. do poloviny 20. století. Editoři Lucie Česálková a Pavel Skopal v detailním popisu ukazují, jak vypadala a jak se postupně proměňovala filmová kultura v životě Brňanů. Nechybí vzpomínky pamětníků, které popisují návštěvu filmových představení jako zábavu i společenskou událost.

Od hospod po 40. léta 20. století

Publikace mapuje, jak se postupně ustavovala kina, jak se měnily jejich názvy, jak fungovala distribuce a pravidla pro promítání. Pro Brno je specifické, že se zde první filmová představení odehrávala hlavně v restauracích a hospodách. Úplně první promítání se pořádala v sálu hotelu Grand,“ uvedla Lucie Česálková.

Samostatnou kapitolou je nejen popis významných brněnských kin v průběhu desetiletí a jejich proměn po nástupu zvukového filmu, ale i vliv politických změn. Například zákaz anglických a amerických filmů v době protektorátu. „Stalo se to ve dvou vlnách – po vypuknutí druhé světové války a po vstupu USA do bojů v roce 1941,“ uvedl další editor Pavel Skopal.

Okupace: Do Kapitolu ne, ten byl německý!

A nanejvýš zajímavé a cenné postřehy se týkají nejen vztahů Čechů a Němců za války, ale i návštěv jednotlivých kin v národnostně vyostřeném Brně. I tady publikace Filmové Brno přináší řadu – pro dnešního filmového konzumenta – zajímavých informací. „Třeba to Metro, na té Lidické, to by se dalo říct spíš český kino. Kapitol byl německej, vyloženě německej. Tam jsme nechodili,“ zachytili tvůrci publikace jeden z mnoha cenných postřehů pamětníků.

Fotogalerie
8 fotografií