„Po psychické stránce to zvládá. Je veselá, prostě si to neuvědomuje,“ říká její maminka Ladislava (29). Holčička je statečná i v situaci, kdy se objeví nečekané komplikace. Třeba jako nyní po dokončení dalšího bloku chemoterapie.

„Potrápila nás špatná reakce organismu. Skončili jsme v nemocnici s bakterií ve střevech, k tomu přibyl opar na rtu. Když Kačce píchli lék na opar, přišla alergická reakce. Celá jim tady opuchla. Takže teď budeme pro změnu zjišťovat, na co je alergická,“ posteskla si Ladislava Michálková.

Paradoxně, když se u Michálkových řekne, že se jede do nemocnice, Kačenka ožije, dokonce se těší. Zvykla si na sestřičky i pana doktora. „Sama se vysvleče, aby ji prohlédli, ukazuje pusinku, ví už, jak to tady chodí. Jen napíchnutí jehličky jí trochu vadí. Občas říkám, že jsme tady už skoro jako doma,“ říká Ladislava.

Celodenní péče o dcerku je vyčerpávající

Přiznává, že péče o dcerku je vyčerpávající. Naštěstí pomáhá přítel Michal. Třeba uplynulý víkend, který strávil s malou bojovnicí v nemocnici. A Katčina máma si konečně pořadně odpočinula.

A není toho málo, co je potřeba pro Kačenku udělat. Třeba po návratu z chemoterapie má holčička sníženou obranyschopnost organismu. Prioritou je antibakteriální prostředí. U Michálkových se tak každý den převléká povlečení v postýlce, vše se opakovaně dezinfikuje. Holčička má své nádobí, příbory. Samozřejmě nemůže jít ven, stejně tak platí zákaz návštěv. Jistota je jistota.

Jen antibakteriální strava. Banány ano, hrozny ne!

Ladislava i dvakrát denně jezdí do Znojma nakupovat antibakteriální stravu. Vše musí být vakuované. „Jakmile to otevřete a pak odložíte, už jídlo nejde znovu použít. Kačce nemůžu dát rohlík z obchodu, proto doma pečeme vlastní. A ty dětské chutě... Nejoblíbenější Katčino ovoce jsou banány a jablíčka, naopak nesmí hrozny, protože nejdou oloupat. Ze zeleniny může jen salátovou okurku,“ popisuje Ladislava stravovací peripetie.

Kačka bojuje s lehčí formou akutní lymfoblastické leukémie. Naděje na úplné uzdravení je podle statistik 93 procent, ve zbylých procentech potřebují nemocní dárce kostní dřeně. „Cykly chemoterapie máme do léta. Poté následuje takzvaná udržovací léčba. Jsem optimistka. Musím být,“ říká přesvědčeně Kačenčina maminka.

Čelem k zákeřné nemoci!

Kvůli onemocnění dcerky nenastoupila v září do práce. Život se celé rodině převrátil. A co pomáhá překonat obavy a strach, co bude? Třeba kontakt s jinými rodiči, kteří také hledají pro své ratolesti naději na Klinice dětské onkologie. „Už jsem si tady i našla kamarádky. Popovídáme si, svěříme se navzájem. Bavíme se otevřeně, je to určitá forma terapie,“ míní Ladislava Michálková.Kačenku čeká v nejbližší době další chemoterapie. Všechny procedury zaberou téměř celý týden, budou to další dny mimo domov. Zároveň je to ale další důležitý krok k tomu, aby se usměvavá holčička zákeřné nemoci ubránila.

Zaujal vás příběh Kačenky?

Pomozte i Vy! Sdružení Znojemsko na dřeň se v její prospěch snaží organizovat materiální pomoc. Její léčba je hrazena zdravotní pojišťovnou, rodiče však mají velké výdaje s pořizováním nízkobakteriální stravy a dezinfekčních prostředků – Kačenka musí být po chemoterapii kvůli snížené imunitě v takřka sterilním prostředí.

Bližší informace: www.znojemskonadren.cz

Fotogalerie
10 fotografií