Stovky milionů korun vložilo Brno v posledních patnácti letech do Nemocnice Milosrdných bratří. Nyní ale není jasné, zda minimálně část vložených prostředků nepřijde vniveč.

„Nechci se k budoucí otázce a k možnému dalšímu směřování nemocnice veřejně vyjadřovat. Stále probíhají jednání mezi řádem a městem. Otázky zodpovím až po jejich skončení,“ uvedl převor řádu Milosrdných bratří Martin Richard Macek.

Bez odpovědi tak zůstaly otázky, zda převod na Milosrdné bratry bude znamenat nějakou změnu pro pacienty, jak dlouho řád o navrácení nemocnice usiluje a v jaké stavu je podle řádu nemocnice v současnosti.

Až do konce 2. světové války se o chod nemocnice staral právě řád Milosrdných bratří. Následně ji převzal Městský ústav národního zdraví a od roku 1993 město Brno, nyní ji chce řádu zase vrátit.

Sdílnější než řád byl brněnský magistrát. „Do modernizace nemocnice investovalo Brno za posledních 15 let 614 milionů korun. Mezi významné investice patří například výstavba Pavilonu akutní medicíny, rekonstrukce stravovacího provozu nebo rekonstrukce celého objektu nemocnice,“ uvedl mluvčí Filip Poňuchálek.

Nemocnice nyní hospodaří s vyrovnaným rozpočtem. „Provozní příspěvek od zřizovatele ve výši cca 11 milionů Kč kryje tři čtvrtiny výše odpisů, které nejsou kryty z výnosů ze zdravotního pojištění. Převod nemocnice by neměl znamenat pro pacienty žádnou změnu, pod jiným zřizovatelem by měla zachovat stávající rozsah služeb,“ domnívá se mluvčí brněnského magistrátu.

Fotogalerie
5 fotografií

Nemocnici Milosrdných bratří založil roku 1747 moravský hrabě Jan Křtitel Leopold z Dietrichsteina. Je po Nemocnici na Františku v Praze druhou nejstarší v České republice.

O pacienty se v ní stará 570 stálých zaměstnanců, má 466 nemocničních lůžek, na nichž je ročně hospitalizováno cca 11 tisíc lidí, ambulancemi projde každý rok přes 100 tisíc pacientů. Před několika dny byla v babyboxu této nemocnice nalezena zdravá holčička.