Brněnští strážníci na pravidelných seminářích důchodce seznamují s dopravní i kriminální prevencí, zásadami požární ochrany nebo s postupy při poskytování první pomoci i ochranou před »šmejdy«, kteří nabízí nejrůznější zboží.

„Praktická část kurzů zahrnuje cvičení pro dobrou kondici a celkovou duševní pohodu, exkurze, besedy i školení základní sebeobrany se zřetelem na ústupové a vykrývací techniky,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Do programu je zapojeno 35 lektorů a proškoleno je v tuto chvíli více než 2170 seniorů. Zájem je dokonce tak velký, že strážníci musí zajišťovat větší školicí prostory. „Své vědomosti řada absolventů předává dalším obyvatelům domů, kde žijí, svým známým i příbuzným. Přispívají tím k šíření osvěty a stávají se tak pro strážníky neformálními asistenty prevence,“ vysvětlil mluvčí strážníků a dodal: „Už nám mnoho seniorů řeklo, že díky přednáškám se zbavili například obtěžujících podomních prodejců.“

„Nejlepší projekt kriminality vyhlašuje Evropská unie už od roku 2005. Do Česka ale cena European Crime Prevention Award míří vůbec poprvé. Znamená to pro nás historický úspěch,“ dodal Ghanem.