Starosta Brna-středu Martin Landa (Žít Brno) potvrdil, že prioritou radnice i nadále zůstává rekonstrukce obytného a administrativního komplexu, v jehož přízemí se masna nachází. „U obou zúčastněných stran je vnímána priorita rekonstruovat budovu a snaha najít technické řešení, jak se s problémem vypořádat,“ řekl Landa.

Uzenář Milan Havelka má tak jistotu, že nedojde ke katastrofickému scénáři. Hledání nových prostor v případě výpovědi by bylo pro rodinný podnik po 25 letech provozu na Nádražní ulici likvidační. „Masnu můžete otevřít kdekoliv, ale tady jde o zavedené místo s historií. Na druhý konec města za vámi lidé už nepůjdou,“ řekl Blesku.

Masna sype do městské kasy milion ročně

Landa odmítl na dotaz Blesku říci, zda ke stažení výpovědi přiměly radnici protesty, ať už z řad opozice či občanů. Na podporu masny dokonce vznikla petice, kterou podepsala více než tisícovka lidí. „Jsem vděčný, že se lidé za nás postavili,“ podotkl Milan Havelka.

Masna odevzdává městské pokladně na nájemném ročně jeden milion korun. Původní komunální provoz z 60. let převzali Havelkovi v roce 1992. Aktuálně zaměstnává rodinná provozovna 28 lidí.

Další jednání uzenáře s vedením radnice se uskuteční nejspíš příští týden. „Opravě domu rozumím, nemáme s tím problém. Přizpůsobíme se situaci, klidně v dohodnutém termínu přerušíme provoz a všichni si vezmeme dovolenou,“ říkál Milan Havelka.

Fotogalerie
6 fotografií