„Zahájil jsem resuscitaci, tak jak to znám z přípravy,“ popsal mladý hasič boj o záchranu lidského života. Mimochodem doporučovaná nepřímá masáž srdce v podobě až sto stlačení středu hrudníku za minutu do hloubky 5 centimetrů kvůli uvolnění krve v srdci je pořádná dřina. 

Mezitím už dostala echo o situaci záchranka. Honzovi navíc radila přes mobil operátorka tísňové linky. „Pán přišel po chvíli k sobě, začal dýchat. Po příjezdu se ho už ujali zdravotníci,“ řekl Blesku Honza, který udělal první a hlavní krok při záchraně cizího života.

Dobrá parta, základ všeho

První pochvalu pochopitelně dostal od přítelkyně. Později, až se vše rozkřiklo, dostalo se mu uznalých poklepání na rameno i od kolegů ze slavkovské požární stanice. Podobně jako nováčka, který vstřelí premiérový gól ve fotbalové lize, i Honzu čeká zápisné mezi hasiče-mazáky. „Jo jo, budou zákusky,“ usmívá se statečný hasič.

Mezi profesionály slouží už čtvrtým rokem. „Od malička jsem chtěl být hasič, tahle práce mě baví. Jsme tady dobrá parta, umíme si vyjít vstříc, můžeme se na sebe spolehnout,“ míní Honza Dvořáček.

Dnes se dočkal ocenění přímo od ředitele jihomoravských profesionálních hasičů Jiřího Pelikána. „Dobrá práce,“ řekl mu a předal odměnu. Na oslavy ale nebyl čas. Jak jinak, Honza má dnes směnu na své domovské stanici.  

Fotogalerie
6 fotografií