Děvčátko podstupuje v brněnské Klinice dětské onkologie sérii chemoterapii, výsledky ale nejsou povzbudivé. „Třetí blok byl opět bez odezvy. Teď už je před námi poslední chemoterapie v Brně, která by měla připravit Nikolku na transplantaci v Praze-Motole,“ svěřil se na Facebooku Martin Fajmon. Jenže pro děvčátko se zatím nenašel vhodný dárce kostní dřeně.

Nevyšlo pátrání v pokrevním příbuzenstvu. Pozornost se proto soustředí na dobrovolníky z registru dárců kostní dřeně. „Neztrácíme naději, že se vhodný dárce najde. Musíme věřit a doufat,“ řekl Blesku odhodlaně Nikolčin táta.

Rodiče, Martin a Veronika, prožívají těžkou životní zkoušku. Střídají se v pobytech s dcerou v nemocnici. Martin se snaží najít vhodný kompromis mezi péči o Nikolku a prací. Pracuji jako montér, snažím se to nějak uzpůsobit. Pravda je, že i když jsem v práci, stejně jsem myšlenkami u Nikolky,“ svěřil se.

Každý nový dárce je nadějí pro život

Zveřejnění příběhu Nikolky na sociálních sítích se promítlo do vlny nových dobrovolných dárců kostní dřeně. „Každý nově příchozí přináší naději pro život. Nejen pro Nikolku, ale i další nemocné,“ říká Iveta Hlobilová ze sdružení Znojemsko na dřeň. I ona má osobní zkušenost s leukémií. Zákeřná nemoc totiž postihla jejího osmiletého syna. Vhodný dárce se pro něj naštěstí našel – v Německu.

I proto kampaň na pomoc Nikolce nabírá obrátky. Na sociálních sítích, prostřednictvím charitativních, společenských, kulturních a sportovních akcí. Nejde ale jen o slova podpory, nejdůležitější je, aby se co nejvíce zájemců zaregistrovalo v Českém národní registru dárců dřeně.

Nejnověji kampaň pro Nikolku podpořili i hokejisté Znojma. Při úterním utkání Orlů se budou moci zájemci z řad fanoušků zaregistrovat do seznamu dárců přímo na stadionu. Bude mezi nimi právě ten, který pomůže malé Nikolce?

Přihlásilo se 5 000 lidí

Tolik zájemců se přihlásilo do dvou registrů dobrovolných dárců kostní dřeně při FN v Plzni a pražském IKEM v reakci na případ Nikolky Fajmonové ze Znojemska

Kde a jak se registrovat?

Do Českého národního registru dárců dřeně může vstoupit každý zdravý muž a žena ve věku 18–35 let. Registr při pražském IKEM nyní zvýšil hranici pro dobrovolné dárce do 40 let. Bez ohledu na věk se lze stát také dobrovolným spolupracovníkem Nadace pro transplantace kostní dřeně. Veškeré informace k registraci lze najít ZDE 

Odběr kostní dřeně

1. Odsátím z vnitřku kostí. Tento postup vyžaduje třídenní pobyt v nemocnici a provádí se na chirurgickém sále v celkové anestézii. Lékaři tenkou odběrovou jehlou z dutin v zadních hrbolech pánevních kostí odsají malé množství dřeně s krví. 

2. Dárce dochází 4 dny před odběrem na injekce ke svému lékaři, který mu píchne růstový faktor pro granulocyty. Tato látka namnoží krvetvorné buňky a vyplaví je z kostní dřeně do krve, odkud je separátor (používá se i u odběru plazmy a krevních destiček) odebere z vaší krve. Tento způsob je bezpečný, růstové faktory jsou speciální bílkoviny, které jsou tělu vlastní. 

Bolí odběr kostní dřeně?

„Pouze trochu, a když si povídám s dárci, kteří darovali, tak ta bolest je to poslední, na co myslí. Cítí především uspokojení a dobrý pocit, že někomu pomohli a bez výjimky všichni by v případě potřeby darovali znova.“

MUDr. Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně

Fotogalerie
7 fotografií