Po pěti letech úprav se neblaze proslulý areál změnil v důstojný památník. Zbývá maličkost. Expozice, která pohnuté osudy stovek internovaných připomene. „Pokud půjde vše podle plánu, otevřeme areál letos v srpnu,“ řekla Markéta Pánková, ředitelka Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského.

Vykoupení areálu, úpravy prostoru a vznik expozice přijdou celkem na 98 milionů korun. Návštěvníci z původních sedmi vězeňských budov najdou jen jedinou. Vedle ní byl zrekonstruován objekt dozorců, nově přibylo informační centrum. Areál sloužil i jako internační tábor pro odsun Němců a také tábor nucených prací pro odpůrce komunistického režimu.

288 symbolických tyčí za zemřelé

Expozice přiblíží osud sběrného tábora pro moravské Romy, z nichž většina zahynula v Osvětimi. Tomu odpovídá i úprava do původní podoby. „Ohradili jsme pietní místo a dali tyč za každého mrtvého, který tady zemřel,“ upozornila Pánková.

Celkem jde o 288 tyčí za 207 Romů a 31 odsunutých Němců, kteří našli důstojné místo posledního odpočinku v nedaleké lokalitě Žalkov. Hřbitůvek je prohlášen za kulturní památku.

Unikátní vzpomínky pamětníků

Část předmětů do expozice vybere Muzeum romské kultury v Brně. Unikátní budou například vzpomínky pamětníků, kteří sběrným táborem prošli a hrůzy romského holocaustu přežili. „Krátké filmy jsme pořizovali průběžně. Nyní připravuje další sbírkové předměty, které do Hodonína u Kunštátu předáme,“ uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová.

Expozice, která by měla oslovit širokou veřejnost a především školy, nabídne české a anglické texty, fotografie a filmy. Nebude chybět ani časová osa, která ukáže vývoj událostí přímo v táboře, v Česku a v Evropě během druhé světové války, stejně jako poválečné změny. Zajímavostí bude mimo jiné telefonní budka, která umožní vyslechnout nahrávku se vzpomínkami některého z pamětníků.

Fotogalerie
5 fotografií