Místo sladké odměny za vysvědčení podstoupil Adámek svou první chemoterapii na Klinice dětské onkologie v brněnské Dětské nemocnici. „Bezmoc, strach, úzkost, člověk náhle netuší, co bude dál. Ale zároveň se mobilizuje, nechce ztratit pozitivní energii,“ vzpomíná Iveta Hlobilová.

Dárce kostní dřeně se našel. V Německu

Adámek podstoupil sérii chemoterapií. Ukázalo se, že jedinou cestou k uzdravení bude transplantace kostní dřeně. Rodiče osmiletého chlapce věřili, že hledání bude úspěšné. A podařilo se. „Našli se dokonce dva, oba v německém registru dárců. Dnes už vím, že jsme měli velké štěstí. Zpětně jsem zjistila, že každý čtvrtý nemocný svého dárce nikdy nenajde,“ řekla Blesku paní Iveta.

Iveta: Teď budu pomáhat jiným

Adámkovi je nyní deset let. Může se radovat s kamarády z úspěchů ve škole, hrát si, věnovat se koníčkům. Jiní takové štěstí nemají, bojují s nemocí, čekají, zda se najde vhodný dárce.

„Po osobní kruté zkušenosti jsem se rozhodla, že pomůžu, co mi síly stačí. Dávám lidem ve svém okolí informace o možnosti zapsat se do registru potenciálních dárců kostní dřeně. S každým novým jménem v seznamech vzrůstá naděje, že někdo jiný dostane šanci se vyléčit,“ říká Iveta Hlobilová, která se angažuje v iniciativě Znojemsko na dřeň. Ta je součástí kampaně zaměřené na podporu Českého národního registru dárců dřeně.

Číslo 84 830

Tolik potenciálních dárců kostní dřeně je aktuálně registrováno v České republice. Jedná se o dva registry při FN v Plzni – Český národní registr dárců dřeně Plzeň (69 199 tisíc registrovaných k 31. 12. 2016) a Český registr dárců krvetvorných buněk Praha při IKEM (25 631 aktuálně registrovaných). Oproti sousednímu Německu, kde je registrován každý 250. obyvatel, je to pořád jen kapka v moři.

Potenciálních dárců je v Česku pořád málo

Do Českého národního registru dárců dřeně může vstoupit každý zdravý muž a žena ve věku 18 až 35 let. Bez ohledu na věk se lze stát také dobrovolným spolupracovníkem Nadace pro transplantace kostní dřeně. Veškeré informace lze najít na webech ZDE nebo ZDE.

Český registr dárců krvetvorných buněk - Praha - www.darujzivot.cz

 

Fotogalerie
6 fotografií