Spolek pořádal Velkou cenu poprvé vloni, předešlý organizátor Automotodrom už nechtěl mít se závody nic společného právě kvůli jejich ztrátovosti. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) řekl, že by neměly vzniknout větší komplikace. „Máme dohodu, že pokryjeme dluh z prvních příjmů, které budou. Mimochodem je to uvolněná podpora ze strany města a kraje. Tím, že pokryjeme závazek, budeme bez dluhů. Ale samozřejmě to musíme vyřešit tak, aby byl spolek dlouhodobě v neutrálním hospodářském výsledku,“ řekl Českému rozhlasu Vokřál.

Na letošní ročník město vyčlenilo 10 milionů a kraj dalších 20 milionů, což by mělo na pokrytí loňské ztráty stačit. O další podpoře budou zástupci spolku jednat s ministerstvem. „Jednali jsme s ministerstvem školství a dolaďovali jsme v prvním roce spoustu administrativních kroků. Bude to znít hloupě, ale nestihlo se všechno vyřešit. To znamená, že budeme muset v letošním roce vše připravit tak, abychom měli vyrovnané hospodaření,“ uvedl Vokřál.

Obdobné problémy s neudělením přislíbené dotace měl před dvěma lety i Automotodrom. Počítal s 30 miliony od státu, ale než je stihla vláda odsouhlasit, začal další rok, a proto už dotace nemohla být zpětně vyplacena. Posloužila proto na loňský ročník, což zřejmě nastane i v aktuálním případě.

Na GP v minulém roce dalo ministerstvo celkem 60 milionů, 20 milionů dal kraj a 10 milionů město. Spolek měl k dispozici ještě dalších 20 milionů od kraje z předchozího ročníku, takže dohromady disponoval částkou 110 milionů. Celkové výnosy přesáhly 63 milionů, náklady 201 milionů.

Velké ceně hrozil zánik, a proto město a kraj prostřednictvím spolku uzavřely smlouvu s promotérem mistrovství světa, španělskou společností, že bude spolek závody pořádat dalších pět let. Problémem je vysoký zalistovací poplatek, který byl v minulosti 70 až 80 milionů korun, loni byl už kolem 100 milionů a v roce 2020 bude zhruba 130 milionů. Podle politiků měla záchrana akce význam jak ekonomický, tak propagační. Sjíždějí se na ni desetitisíce hostů, Česká republika podle Vokřála jen v rámci DPH získává ročně kolem 200 milionů.