Pět z celkem již deseti jeskynních komplexů patří k tzv. upraveným, tedy se servisem včetně chodníčků a osvětlení. Tento top seznam představují Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Výpustek.

Zbylé včetně dvou nových patří k tzv. neupraveným jeskyním. Zůstávají tedy v přírodním stavu. „Návštěvníkům poskytují především intenzivnější prožitek, který v upravených jeskyních nezažijí,“ tvrdí Antonín Tůma z vedení Správy CHKO.

Nově přibyly jeskyně Horizont a Bertalánka

A které to jsou? Rudické propadání, dolní patra Sloupsko-šošůvských jeskyní, Ostrovská propast a nově jeskyně Horizont a Bertalánka. Co dvě nová jména na seznamu lidem nabídnou? „Zatímco první má návštěvní trasu vedenou průkopem v sedimentech, které vyplňují tunelovou horizontální jeskyni, druhá vede plazivkovou chodbičkou s malými prostory a menší propastí,“ vysvětluje Tůma.

Rozdíl mezi jeskyněmi připravenými na návštěvníky a těmi, které navodí poznání kouzla dosud nepoznaného, spočívá také v návštěvnosti. Zatímco Punkevky a ostatní v roce 2016 navštívilo 363 tisíc milovníků přírody, do zbylé pětice zamíří jen stovky šťastlivců ročně.

Návštěvu je třeba si předem domluvit, průvodce návštěvníky v malých skupinkách do deseti lidí před vstupem vybaví speleologickými pomůckami, tedy helmami se svítilnou a vhodným oblečením.  

Zpřístupňování jeskyně je náročný proces. Musíme důkladně zvažovat, nakolik jeskyně snese návštěvnost, nakolik může být poškozena. Naším zájmem samozřejmě je zachovat jeskyně co nejvíce v původním stavu,“ vysvětlil Tůma. Povolení vydává správa většinou na dobu tří let.

Zapovězená lahůdka jménem Býčí skála

Ještě jedna výjimečná lokalita se v Moravském krasu otevírá zvědavým návštěvníkům, i když jen na několik dnů v roce. Jde o Býčí skálu u Adamova, jeden z nejrozsáhlejších jeskynních komplexů v Česku, který dosahuje podle znalců délky až 20 kilometrů.

Býčí skála je veřejnosti s výjimkou několika dnů v květnu nepřístupná, jde totiž o výzkumné pracoviště. Odborníci tady stále nalézají zajímavé pravěké nálezy. Od října do jara je sem vstup zcela zapovězen. „Důvod je jasný. Jedná se totiž o rozsáhlé zimoviště netopýrů,“ upozorňuje vedoucí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Fotogalerie
11 fotografií