Dokonalá past. Přesně tohle se stalo ženě na vozíčku, která uvízla v závějích nedaleko svého domu v Židenicích. Když jí nikdo z kolemjdoucích nepomohl, zamířila ke služebně městské policie ve Velkopavlovické ulici. „Strážníci ji převezli a doprovodili až ke vchodu,“ řekl Blesku jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Na chirurgii se nezastaví

Bez ohledu na proměny počasí se nezastaví v těchto dnech lékaři na Klinice úrazové chirurgie ve Fakultní nemocnice Brno. Lidé by se měli podle mluvčího zdravotnického zařízení Pavla Žáry pohybovat venku se zvýšenou opatrností. Počet akutních úrazů se totiž nyní zdvojnásobil. V běžných měsících tady registrují 180 operací za měsíc, z toho akutních případů je jedna třetina.

„V těchto dnech stoupá počet akutních operací až na 120 za měsíc. Celkem čeká na lékaře 240 operací v měsíci,“ vypočítal mluvčí. A které části lidského těla přijdou u chodců nyní nejčastěji k úrazu při pádu na zledovatělém povrchu? Vedou zlomená předloktí, bérce a kotníky, nechybí ani poranění páteře a otřesy mozku.

Obce ve střehu. Pád na chodníku se prodraží

Úrazy na chodnících jsou metlou pro městské části. Pokud je technické služby neuklidí nebo úklid zanedbají, hrozí žaloby o odškodnění. Zkušenosti s tím mají mimo jiné na úřadu centrální městské části Brno-střed. „V této sezoně se na městskou část Brno-střed obrátilo pět občanů s žádostí o náhradu škody v souvislosti s úrazem vzniklým se schůdností chodníku,“ řekla Blesku mluvčí Denisa Kapitančiková. Jen pro zajímavost, radnice má na starost 174 kilometrů chodníků!

Jaký bude výsledek případných tahanic o odškodnění, zůstává ve hvězdách. V krajním případě se ale městská pokladna může pořádně prohnout. Se šikovným právníkem po ruce si zraněný chodec může přijít na desetitisíce korun. A pří vážnějším úrazu se soudy nerozpakují odklepnout i statisícové odškodnění.

Fotogalerie
5 fotografií