Reaguje tak na zájem cestujících, kteří hledí hlavně na cenu jízdného a nestojí o doplňkové služby palubního personálu. „Těmto cestujícím za cenu výhodnější nejméně o 20 % oproti tarifu ve třídě Standard nabídneme základní balíček služeb,“ uvedl mluvčí Aleš Ondrůj. Ten bude zahrnovat místenku, vodu, noviny, wi-fi a portál zábavy.

Zatím první krok udělal RegioJet na trase Praha – Brno, kde jezdí od loňského prosince. Většinu spojů zlevnil pro majitele kreditových jízdenek ze 175 na 140 korun v nejlevnějším tarifu Standard. Zlevnil tak pod cenu svých autobusů na této trase (165 Kč). Za původní cenu nabízí firma jen spoje ve špičce.

„České dráhy předpokládaly rozpoutání cenové války ze strany Regiojetu, stejně jako tomu bylo i v předchozích případech na jiných tratích nebo na autobusových linkách. Na tento krok jsme samozřejmě připraveni a budeme na něj reagovat. O našich krocích však přirozeně nebudeme dopředu informovat,“ uvedla mluvčí drah Monika Bezuchová. 

Důvodem, proč RegioJet přistoupil k novému tarifu, je i to, že jej využívají denně lidé, kteří jezdí do práce či do školy a nepotřebují doplňkové služby, jako je například servírované občerstvení. „Je to jeden z poznatků například z našich nových spojů na trase Praha – Brno – Břeclav, kde tento počet zákazníků tvoří poměrně velkou skupinu cestujících. Zde navíc máme v plánu začít během prvního pololetí nasazovat až desetivozové soupravy a využít kapacity vozů,“ doplnil majitel společnosti Radim Jančura.

Nová třída bude ve vozech, které RegioJet postupně nasadí v příštích týdnech. Levnější jízdenky za 99 Kč budou i na vybraných delších trasách, které bude chtít dopravce marketingově podpořit.