Staré kmeny a keře musely pryč, aby prý uvolnily místo zdravým novým dřevinám. „Už v roce 2015 jsme od lidí dostali žádosti o úpravu plochy kvůli zastínění. Zároveň si stěžovali na přerostlou zeleň, nálety i nevhodnou výsadbu. Když se ty stromy sázely, počítalo se s probírkou, která se ale nikdy neuskutečnila,“ řekla Blesku starostka.

Ohledně plošného kácení starých stromů si však přímo na radnici stěžovalo sedm lidí. Další dvě desítky přišly vyjádřit nelibost do kanceláře úřednice, která má tamní životní prostředí na starosti. Kácení se nelíbí třeba Ivaně Paukertové. „Slíbit ve volebním programu zachování veřejné zeleně, vyhrát volby a poté pokácet stovky stromů, to by nemělo projít bez povšimnutí,“ upozornila.

Není divu, starší z obyvatel Komína si totiž pamatují, jak v letech 1974–6 stromky sami sázeli svépomocí, v tehdejší „akci Z“. A jejich likvidaci berou úkorně.

Radnice nyní tvrdí, že tehdejší výsadba v Řezáčově, Urbánkově a na Olbrychtově náměstí „probíhala chaoticky, svépomocí, bez zahradního architekta či projektanta“. Sousedé sázeli přivezené stromy sami, podle svého uvážení. Fakt, že práce tehdy koordinoval místní nadšenec, student zemědělské a lesnické fakulty, dnešní úřad bere již jen jako přitěžující okolnost.

Víte že:
Kácení v Brně-Komíně je součástí revitalizace 3,2 hektaru plochy, městská část za něj zaplatí 1,4 milionu Kč.

Fotogalerie
14 fotografií