Lucii se některé tepny vůbec nevyvinuly, jiné zase málo. Mezi komorami v jejím srdci, které má na pravé straně, zela velká díra. Proto se okysličená a neokysličená krev smíchávala dohromady a to jí přinášelo velké zdravotní obtíže. V dětství proto prodělala mnoho operací.

Zhruba před rokem a půl se většina odoperovaných spojek a trubiček uzavřela a u Lucie došlo k výraznému poklesu kyslíku v krvi. Organismus pak vyráběl nadbytek červených krvinek a ty poškozovaly důležité orgány v těle, v případě Lucie ledviny. Mladá žena byla ve velmi špatném stavu. „Téměř jsem nechodila, bolelo mě na hrudi a únava byla nepředstavitelná,“ vypráví Lucie.

Pacientka je dlouhodobě v péči motolských kardiologů. „Kladli jsme si s kolegy otázku, zda Lucii opět operovat,“ vzpomíná MUDr. Petra Antonová z Kliniky kardiovaskulární chirurgie FN Motol s tím, že šlo o extrémně rizikový zákrok. Hrozil otok orgánů a udušení pacientky. „Přesto jsme se rozhodli pro operaci. I pro ni to bylo těžké rozhodnutí, protože měla doma malého synka,“ vypráví kardioložka.

Kardiologové Lucii podrobně vysvětlili, co ji čeká, a netajili ani to, že operace je riskantní a nemusí dopadnout dobře. „Rozhodla jsem se a loni v květnu do toho šla. Naprosto jsem lékařům věřila. Ale přece jen jsem poprosila paní doktorku Antonovou, aby vzkázala manželovi a synovi, že je miluju. Kdyby zákrok přece jen nedopadl dobře,“ uvádí mladá žena.

Zákrok trval i s přípravami celý den. Jen na mimotělním oběhu byla Lucie dlouhých šest hodin. „Nyní se cítím tak dobře – jako nikdy ve svém životě. A za mnoho vděčím všem z motolské kardiologie. Jsou úžasní, prostě lidé s velkým srdcem,“ usmívá se Lucie.

Lucii lékaři nedoporučili otěhotnět. Její vážně nemocný organismus by těhotenství nemusel vydržet. Proto se s manželem rozhodli pro adopci a vychovávají spolu tříletého kloučka. „I kvůli synovi a manželovi jsem operaci podstoupila, jsou pro mě vším a chci tu pro ně být,“ uzavírá Lucie.

Nejčastější vrozené srdeční vady:

● defekt komorové přepážky

● defekt síňové přepážky

● aortální stenóza

● stenóza plicnice

● transpozice velkých tepen a další

Nemoc navždy

Z prvních operovaných dětských pacientů s vrozenou srdeční vadou jsou dnes třicátníci. A tak i kardiologie dospělých s touto diagnózou je poměrně novým oborem. Onemocnění jsou závažná, velmi složitá a vyžadují celoživotní sledování a péči.

Skoro žádné dítě s vrozenou srdeční vadou nemůže být nikdy vyléčeno úplně. Po operacích vždy zůstávají zbytkové nálezy, další vady a důsledky jako arytmie nebo srdeční selhání. Proto musí být všichni nemocní sledováni ve specializovaném centru, které spolupracuje s Dětským kardiocentrem a dalšími obory. Jen tak je možné řešit i zdánlivě neřešitelné případy, tak jako v Centru pro dospělé s vrozenou srdeční vadou ve Fakultní nemocnici v Motole.

Co jsou vrozené srdeční vady?

Tak se označují situace, kdy je srdce postiženo již při narození. Vady mění normální průtok krve srdcem. V České republice se ročně narodí asi 500 dětí se srdeční vadou. Nejčastěji dochází k postižení srdečních přepážek, srdečních chlopní, tepen a žil vystupujících/vstupujících ze/do srdce.

Fotogalerie
6 fotografií