Téměř čtyři tisíce lidí a 19 obecních úřadů dalo svůj podpis či razítko pod petici, která žádá opětovné zpřístupnění vojenského újezdu Březina. Lidé do něj mohli chodit až do konce roku 2015. Loni ale armáda vstup do těchto míst výrazně omezila.

„Sběr lesních plodin pro vlastní potřebu nebo turistika, nejsou důvodem k vydání povolení ke vstupu do vojenského újezdu,“ upozornila mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

„Bez povolení se do újezdu nesmí a získat ho je téměř nemožné. Výrazně to zhoršilo kvalitu žití lidem v jeho okolí,“ je přesvědčen autor petice Milan Pernica.

Zechmeisterová upozorňuje na změněné zákony, které vojenské újezdy zpřístupňují téměř výhradně vojákům. „Je potřeba říci, že plocha újezdu se zmenšila na tři čtvrtiny původní plochy. Zbývající čtvrtina Březiny je dočasně zpřístupněná. Lidé tak do ní mohou v pátek odpoledne a o víkendech,“ doplnila mluvčí ministerstva obrany.

Jihomoravský hejtman chce vyjednat lidem z Vyškovska ještě větší volnost. „Změna zákona výrazně zasáhla do běžného života obyvatel. Osobně se proto sejdu se zástupci ministerstva obrany, abych s nimi o tomto problému jednal,“ přislíbil Šimek.