Po sametové revoluci domácí výrobci krachovali, Česko zaplavil levný dovoz z Asie. Josef Hanák koupil ve výprodeji šicí stroj. Usilovně přemýšlel, co v malé dílně bude vyrábět, chtěl se odlišit. Zkoumal lidské tělo, zákonitosti chůze. Tak vznikl model biomechanické obuvi, která nohu netrýzní a chodidlo je uvnitř v přirozeném postavení.

„Vhodné postavení chodidla nohy pomáhá vzniku svalové hmoty, která drží kostru. A celé tělo na to pochopitelně reaguje,“ vysvětluje obuvník z Vyškovska.  Časem se dostal ke konstrukci obuvi, která zároveň spouští tzv. kinetickou energií. Ta se řídí zákonem působení maxima váhy těla za vydání minima energie těla a jeho opotřebení. Prostě kráčíte bez omezení, díky správné obuvi se cítíte jako naboso.

Hanákova obuv má patentovanou biomechanickou vložku s jamkou pro palcový kloub, zabraňuje vybočování paty. Její konstrukce umožňuje přirozený pohyb nártu při chůzi vzhůru o 7 milimetrů. Chodidlo není ve svěráku, právě naopak. Přemýšlivý obuvník vše spočítal a zakomponoval do návrhů.

Návrat k přirozenosti

Výsledek? Jeho obuv vrací po staletí utlačované chodidlo k přirozenému pohybu. Propojí je s ostatními svaly, zajistí jejich okysličení a prokrvení, zlepší krevní oběh. To vše je podle Hanáka klíčem k dlouhověkosti.

Experimenty Josefa Hanáka nedokázali konkurenti překousnout. Poslali na něj i Českou obchodní inspekci. Právě tehdy vyrobil pro prezidenta Václava Klause, který podstoupil operaci kyčle, polobotky a sportovní obuv. „Později od něj přišel děkovný dopis. Ředitel ČOI si jej dokonce nechal v prezidentské kanceláři ověřit. Pak nám dali pokoj,“ usmívá se dnes Josef Hanák.

Zlomil nad vámi ortoped hůl? Přijeďte!

Biomechanická obuv, uhlíková stélka, vložka s jamkou palcového kloubu, šestinohá posilovací stolička, projekty se zkoumáním účinku Hanákovy obuvi na hyperaktivitu školáků a pohodu těhotných žen. Patenty registrované v zámoří, Evropě i v Rusku ve spolupráci s vědci Masarykovy univerzity v Brně.

„Spolupracujeme řadu let, jeho nápady jsou zajímavé. A osvědčily se v praxi. Hanák chce víc než jiní. Přirozené prostředí pro nohy v botách,“ říká Martin Zvonař z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Lidské tělo nemusí kvůli špatné obuvi chřadnout

To vše důchodce utvrzuje, že návrat k řemeslu předků byl správný. V malé dílničce dává práci 18 lidem. Nepotřebuje reklamu, jezdí za ním lidé z celého Česka, nad kterými ortopedi zlomili hůl.

„Měl jsem tady 84letého pána s francouzskými holemi. Za půl roku přijel bez holí pro nové boty. Chodidlo je základ našeho zdraví. Pokud mu nedáme svobodu pohybu od dětství, naše tělo chřadne. Úplně zbytečně,“ tvrdí muž, který aspiruje na titul Jára Cimrman českého obuvnictví.

Fotogalerie
28 fotografií