Park na Kolišti v čele nelichotivého seznamu

A informovanost je namístě. Letošní statistika hovoří o nálezu téměř dvou tisíc použitých jehel. V parcích, na dětských hřištích, na ulicích. A často takřka v centru Brna! Rekord patří místu, které by málokdo tipoval. „Nejvíce, 41, našli strážníci na Kolišti. Tamní park u Janáčkova divadla je podle všeho oblíbenou lokalitou pro drogově závislé osoby,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Pavel Šoba.

V parku je přitom několik dětských hřišť a s oblibou se v něm schází i mládež. „Tady v parku? Tak tomu nevěřím. Chodíme sem na houpačky pravidelně a nikdy jsem si ničeho nevšimla,“ reagovala na dotaz Blesku jedna z maminek hlídající svou dovádějící ratolest.

Další místa ze seznamu patří notoricky známým lokalitám – ulicím Tkalcovská a Vlhká v tzv. brněnském Bronxu.    

Akce Jehla: Nebrat, volat 156!

Akce Jehla ale není zaměřena pouze na fyzické odstranění použitých injekčních stříkaček. Má i preventivní význam. „Lidé jsou informovanější, vědí, že na infekční nálezy nemají sahat a raději vše oznámit na linku 156,“ dodal Šoba. Iniciativa proti nebezpečným jehlám se zrodila loni v Praze a v Brně. Letos v říjnu se připojily další radnice.

Hlídky městské policie mají potřebné vybavení ke sběru jehel a disponují i ochrannými prostředky. Zpravidla používají boxy na infekční materiál, kleště nebo dlouhé pinzety, ochranné rukavice a dezinfekční spreje.

V Brně přes informační ofenzívu ale počet nalezených infekčních jehel neustále roste. Při srovnání roku 2013 s letoškem je čtyřnásobně větší. „Je to pravda. Hlídky odstranily v roce 2013 dohromady 585 aplikačních pomůcek, nyní krátce před koncem roku 2016 jsme na čísle 1951,“ potvrdil mluvčí.

Lékaři: Nepodcenit riziko!

A jak si počínat, pokud se člověk či dítě o odhozenou injekční stříkačku přece jen poraní? Především nad tím nemávnout rukou. „Přenos viru – ať už žloutenky typu B, C, či HIV je v tomto případě relativně malý. Na druhou stranu je potřeba ranku vydezinfikovat a pro jistotu navštívit lékaře. Zvláště když inkubační doba infekční nemoci v těchto případech trvá několik měsíců,“ upozorňuje Petr Husa mladší z Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích.