Zatímco laik nadšení odborníků nechápe, oni vědí své. A zahajují bádání plné otazníků. Tak třeba komu kožená obuv ze 14. století patřila? Podle všeho dospívajícímu dítěti nebo drobné ženě.

„Dochovala se celá, chybí jen část podešvi. Obuvník svršek sešil z více dílů, zachovaný je i upínací systém. V přední části jej tvoří velké otvory pro řemínky zakončené knoflíky,“ popisuje unikát archeoložka Lenka Sedláčková.

Řemeslníci odvedli solidní práci

Bota nepatřila žádnému prominentovi, obuvník i tak odvedl slušnou práci. Stejně jako tvůrce dalšího středověkého nálezu na Veselé ulici – kožené pochvy na nůž o délce 20 centimetrů.

„Těžko říct, zda měl majitel nůž v obalu u pasu nebo v taštičce s jinými předměty. Nůž či nožík ale zcela jistě patřil k praktické výbavě obyvatel města té doby,“ upozorňuje archeoložka.

Botka i pochva chránící nůž přežily staletí ve výborném stavu i proto, že je archeologové objevili ve vlhkém prostředí. Nejspíš v někdejší studni či jímce. Teď skončily v konzervační lázni, aby přežily další staletí coby doklad života středověkých předků dnešních Brňanů.