„Policie nás požádala, abychom jí pomohli se zajištěním bezpečnosti vánočních trhů. Dnes jsme proto přistavili na náměstí Svobody cisternu, která tam blokuje vjezd,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

„Hasiče jsme požádali o spolupráci v reakci na masakr v Berlíně. Potřebovali jsme technický prostředek, který by zabránil vjezdu nákladních aut na náměstí,“ vysvětlil mluvčí policie Bohumil Malášek.

Vjezd na náměstí Svobody z jedné strany blokuje cisterna, z druhé policejní dodávka. „Na náměstí Svobody nepustíme během vánočních svátků žádné vozidlo,“ upozornil šéf jihomoravské policie Leoš Tržil. Opatření bude platit od 9. do 22.hodin.

V podvečer policejní šéf přijatá opatření upřesnil. Výjimečný režim v jihomoravské metropoli vánocemi neskončí, bude trvat nejméně do začátku nového roku. „Pak vyhodnotíme bezpečnostní rizika a uvidíme,“ řekl Blesku Tržil.

Policisté v centru zvýšili dohled, přibyly i speciální hlídky se samopaly. Situaci v Brně sledují i detektivové v civilu a tajné služby. „Vyhodnocovali jsme různá oznámení i dezinformace. Bezprostřední nebezpečí lidem v Brně a na jižní Moravě nehrozí,“ zdůraznil pro Blesk krajský policejní šéf.

Zvýšená pozornost platí i pro sportovní podniky, například zápasy hokejové Komety. Policisté se ve zvýšeném počtu zaměří už ve čtvrtek na bezpečnost návštěvníků utkání Kometa-Vítkovice v DRFG aréně.

 

Fotogalerie
11 fotografií