I proto zaměřili své kontroly právě na vánoční trhy. V Brně, ve Znojmě a dalších městech na jižní Moravě, kde trhovci aktuálně nabízejí své produkty. „Musím konstatovat, že prodejci zatím obstáli se ctí. Zásadní nedostatky co do hygieny jsme ve stáncích, které nabízejí občerstvení, nenašli. To je dobrá zpráva,“ řekla Blesku vedoucí sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny Hana Pokorná.

Jak Blesk zjistil, někteří trhovci dokonce zakoupili na vlastní náklady dezinfekční prostředky na umytí rukou a umístili je na prodejní pulty. „O hrozbě žloutenky víme, nic nechceme podcenit,“ svěřila se na Zelném trhu v Brně jedna z prodávajících.

Výrazná ofenziva v boji proti žloutence typu A na jižní Moravě je také na bedrech jednotlivých radnic. Třeba radnice Brno-střed umístila na trhy v centru města automaty s dezinfekcí. Na náměstí Svobody jich Blesk napočítal hned šest. I když třeba cizinci si jich vůbec nevšimli. „O žloutence v Brně jsem něco zaslechla. Automaty s dezinfekcí? O tom nic nevím. A kde je najdu?“ reagovala na dotaz Blesku Slovenka Katarína, pojídající s kamarádem u jednoho ze stánků rukama bramborák.

„Je to na osobní zodpovědnosti každého člověka. Doporučujeme nekonzumovat jídlo na ulici bez předchozího umytí rukou, případně mít po ruce jednorázové dezinfekční ubrousky,“ zdůraznila Hana Pokorná. Trhy v jihomoravských městech potrvají až do vánočních svátků, hygienici proto kontrolní akce zopakují.

V případě nedostatků na stáncích mohou na místě uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun. Pokud by odhalili zásadní pochybení, předají případ do správního řízení. Tady už hrozí citelný postih v řádu desetitisíců korun.

 

Jak se chránit proti žloutence typu A?

 – řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC, před jídlem, pitím a kouřením

– vyvarovat se pití ze společné lahve, ukusování ze společné svačiny, sdílení stejné cigarety

– nesdílet v kolektivu jeden ručník

– nekonzumovat jídlo na ulici bez předchozího umytí rukou, případně mít po ruce jednorázové dezinfekční ubrousky

– u nápojů z plechovek se doporučuje je přelít do sklenice nebo použít čisté brčko