Změní se všechno. Kvůli havarijnímu stavu!

Nový foyer, zkušebny, ale i větší prostor v šatnách. Dále nové rozvody elektřiny, vody, vzduchotechnika, to vše se změní k lepšímu. Z pohledu požárních směrnic je zázemí jedna velká katastrofa. A do půjčovny kostýmů prosakuje voda.

Kam s nimi?

V Janáčkově divadle sídlí tři soubory – opera, činohra a balet. Celkem i s provozními zaměstnanci jde o 600 lidí. Kam s nimi? „Azyl máme v Mahenově divadle, některá představení odehrajeme v Redutě. A jednáme i o netradičním prostoru pro některé kusy v areálu veletrhů. Umělci se na čas změní v kočovný soubor,“ říká ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser s tím, že už není cesty zpět. „Stav divadla je havarijní. Budeme se muset uskrovnit a přežít to,“ říká Glaser.

Polezou si na nervy?

Kočování hvězd tří souborů i části zaměstnanců bude o pevných nervech. V azylu narazí na kolegy, kteří mohou situaci brát jako narušení soukromí. „Stížnosti budou. Například kvůli kouření. Herci jsou na ně zvyklí, zpěvákům to vadí. Nepůjde o idylku, ale věřím v toleranci,“ soudí ředitel.  

Návrat do sezóny 2018/19

Všechny soubory Janáčkova divadla se vrátí na mateřskou scénu před začátkem sezóny 2018/19. „Tahle zkouška ukáže kvality umělců. Zda se semknou a nepříjemnou, ale nutnou epizodu v kariéře překonají,“ řekl Blesku ředitel Glaser.

Po padesáti letech....

Janáčkovo divadlo bylo postaveno v letech 1961 až 65 podle návrhu architekta Jana Víška, provozně je součástí Národního divadla Brno. Programově jsou do něj umístěna zejména operní a baletní představení. Vzhledem k absenci vlastního velkého zde našla azyl také Filharmonie Brno. Jeviště má točnu, navazují na ně zadní a dvě boční jeviště. Hlediště pojme 1 383 diváků. V prvním suterénu pod vestibulem jsou umístěny restaurace, kavárna a klub umělců.

Co také zaznělo...

„Není už cesty zpátky. V Janáčkově divadle se vršily problémy, jeho stav je havarijní. Soubory se budou muset uskrovnit a zároveň prokázat svou soudržnost. Za 14 měsíců se vrátí do nového!“

Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno