„Podpora terorismu, to je nesmysl. Oba měli v hlavě projekt polní nemocnice kvůli špatnému lékařskému zabezpečení Kurdů bojujících proti IS,“ tvrdí Konieczny. Na mobilní nemocnici vyhlásili sbírku, na účtu u Fio banky je teď 46 tisíc korun.

Partneři v životě i v boji proti Islámskému státu vyrazili do Kurdistánu v polovině října. Markéta letěla do jordánského Ammánu, Mirek do Iráku. Společně se pak vypravili do syrské Rojavy. 13. listopadu při přechodu z Turecka do Iráku skončili v rukou policie na hraničním přechodu Chabur. „Možná nebyli opatrní, možná se zachovali bláznivě. Ale nejsou to teroristé,“ dušuje se Konieczny.

Ministerstvo: Situace je velmi vážná

Turecká policie našla v batozích obou Čechů materiály s odkazem na YPG. A ta je na seznamu teroristických organizací. Prokurátor vůči oběma vznesl obvinění z podpory terorismu. „Situace je i s ohledem na výjimečný stav v Turecku velmi vážná,“ připustila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová z SOS Kobání si na adresu Čechů nebere servítky. „Pokud chtějí pomáhat, a zvláště s penězi od veřejnosti, nemají porušovat zákony, je to od nich velice nezodpovědné,“ řekla Blesku.

Mladým Čechům hrozí až 20 let vězení

Podle informací Blesku nesou situaci těžce zejména rodiče Markéty Všelichové. „Jsou z aktivit dcery doslova nešťastní,“ řekl Blesku zdroj, který si nepřál být jmenován. Česká diplomacie totiž už jednou dívku vytáhla z horké kaše letos v létě, kdy se při cestě do Kurdistánu ocitla bez peněz a neměla ani vízum. Poté se podle informací Blesku dostala i do hledáčku české protiteroristické policie. "Na sociálních sítích se oba prezentovali takovým způsobem, že si doslova koledovali," dodal zdroj.

Oběma mladým Čechům hrozí podle dostupných informací v Turecku až 20 let vězení.

Zaznělo také k případu:

"Kurdy považuje za nepřítele nejenom Islámský stát s Tureckem, ale i Asad. Situace Kurdů je velice složitá, ale jejich odhodlanost boje za svobodu je inspirativní. A tu polní nemocnici se nakonec určitě podaří postavit." 

- Miroslav Farkas na Facebooku

„Podpora terorismu, to je nesmysl. Oba měli v hlavě projekt polní nemocnice kvůli špatnému lékařskému zabezpečení Kurdů bojujících proti IS.“

- Janusz Konieczny, kamarád zatčených Čechů

„Situace je i s ohledem na výjimečný stav v Turecku velmi vážná.“

- mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová

Fotogalerie
4 fotografie