Daniel nedávno oslavil druhé narozeniny. Brněnského rodáka však čekají povinnosti na Slovensku, kde jej u soukromého chovatele ve Vranově nad Topľou už vyhlížely dvě samice. A jak se tvářil na stěhování? „Během nakládání měl sedativa a po naložení se v pořádku probral. V pohodě zvládl i cestu na Slovensko,“ prozradil Michal Vaňáč, vedoucí útvaru vnějších vztahů Zoo Brno.

Každopádně zavěšení půl tuny těžkého Daniela do popruhů a přenesení z výběhu do transportního vozu bylo náročnou operací. Brněnští hasiči jsou ale na podobné akce zvyklí, vše se odehrálo bez potíží. A Daniel se už na Slovensku seznamuje se svými partnerkami.

Stádo v Brně tvoří aktuálně šest bizonů. Nejstarší samec Jimmy už oslavil patnácté narozeniny. Po odchodu Daniela je členem chovné skupiny ještě jeden samec, který se v Brně narodil loni v květnu. „Ve stádě by měl být vždy jen jeden samec, proto bude mladší následovat Daniela a také zamíří jinam,“ vysvětli Vaňáč. S Jimmym tak v blízké budoucnosti zůstanou na Mniší hoře čtyři partnerky, z nichž nejmladší se narodila letos v květnu.