„Občas se objeví někdo se směskami, to je tak všechno,“ tvrdí Jiří Vít z pálenice v Brně-Tuřanech, kde se přitom běžně od podzimu nezastaví. Teď si mohou vzít v klidu dovolenou. „Co jsem se ptal po známých, nikdo nic nemá,“ svěřil se Blesku Stanislav Klement, jeden z mála příchozích. Do pálenice přivezl dva metráky třešňového kvasu, což stačilo na 17 litrů třešňovice. A to je vše. Zapomeňte na ovocný kvas z meruněk, broskví, třešní, višní, durancií, hrušek.

  

 Do ovocných směsí se už přidávají i kompoty 

V Králově Poli U Beránka je také zavřeno. Není kvas, nejsou zákazníci. „Jedním slovem katastrofa. Můžeme tak akorát pálit listí na zahradě,“ posteskl si provozovatel. Úplně stejná písnička zaznívá z opačného konce jižní Moravy v Bzenci. „Je to bída, tohle nepamatuji desítky let zpátky,“ posteskl si Libor Skřivánek.

V Bzenci živí malou naději, že se v listopadu ozvou klienti, kteří sklidili švestky. „Ale ani trnek nebude moc. Lidi vozí nejrůznější směsky, přidávají do nich už i kompoty,“ posteskl si majitel pálenice. 

Vypálení jednoho litru stoprocentního alkoholu vyjde nyní na takřka 300 korun. Polovinu této částky tvoří spotřební daň. Podle zákona si může spotřebitel ročně vypálit jen 30 litrů stoprocentního alkoholu.