Návštěvníci zoo zatím žirafátko venku neuvidí. Zůstane totiž první měsíc i s mámou oddělené od ostatních zvířat. Když ale bude venku pěkně, mohli by ho lidé poprvé vidět ve výběhu Safari ještě do konce roku.

Porod žirafky byl zážtek i pro samotné brněnské ošetřovatele. „Žirafy většinou rodí nad ránem, a když přijde chovatel do práce, mládě už chodí. Tentokrát jsem měl štěstí být u toho a porod jsem natočil,“ pochlubil se ošetřovatel František Ptáček. Přiznal, že to byl jeho vůbec první žirafí porod, který kdy na vlastní oči zažil.

Zasloužilá matka Tosha

Tosha se narodila v Zoo Dvůr Králové, do Brna přijela v roce 2008 a je čtyřnásobnou matkou. Její nejstarší dcera je šestiletá Tabita, která se před necelým rokem stala matkou samce Timona. V jednom výběhu tedy návštěvníci uvidí babičku, maminku, dceru i vnuka.

Víte že:

Žirafy se mohou rozmnožovat po celý rok, nejvíce mláďat se rodí uprostřed léta, ale výjimkou nejsou ani zimní porody. Samice obvykle rodí v intervalu dvou let a březost trvá 420–468 dnů. Novorozené mládě, které váží kolem 60 kilogramů a měří asi 170 cm, přijde na svět pádem z téměř dvoumetrové výšky. Přesto se už za necelou půlhodinu postaví na vlastní nohy a saje mateřské mléko.

Fotogalerie
2 fotografie