Oba v poslední době hodně cestujete? Co říkáte na nezvykle vysoký počet uzavírek na silnicích a několikakilometrové uzavírky dálnic, na nichž se pracuje jen velmi sporadicky?

Hubáčková: Jedním slovem je to katastrofa. Je to špatným harmonogramem prací, špatnou organizací práce.

Škromach: Myslím, že by u dálnice měli stát Babiš s Ťokem a vracet poplatky za dálniční známky.



Hodonínsko patří trvale mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností v ČR. Jak by podle vás mohlo situaci ovlivnit vybudování překladiště lodí u Hodonína? Dali byste to jako pracovní typ pro někoho ze svých blízkých či známých?

Škromach: Myslím si, že v překladišti moc pracovních příležitostí nevznikne, ale přinese to velké problémy. Považuji jej proto hodně za kontroverzní. Naopak bych podpořil rozvoj Baťova kanálu, kde je potenciál pro rozvoj turistiky.

Hubáčková: Řeka Morava nemá potenciál být velkou dopravní tepnou. To by musely být velké zásahy do toků několika řek, a to by se nám v době klimatických změn jako lidstvu muselo vymstít. Soustřeďme se proto hlavně na rozvoj turistiky.

Slovácko je doslova protkáno sítí vinařských stezek, které často vedou kolem vinařských sklípků. Cyklisté ale žádný alkohol požívat nesmějí. Co s tím? Přejmenovat je na nealko stezky, nebo povolit určitou mez alkoholu?

Hubáčková: Přiznávám, že lidé na nich jezdí a mají nějaký pohárek v sobě. Nemyslím si přesto, že by se to muselo řešit zákonem. Jsem pro nulovou toleranci alkoholu u cyklistů a není třeba kvůli tomu stezky přejmenovávat.

Škromach: Je potřeba se zařadit mezi civilizované země EU. Patříme už jako skanzen mezi poslední tři země, kde předstíráme, že cyklisté nepijí a platí nulová tolerance. Jestliže to nedělá problém například v Rakousku, kde je limit 0,8 promile, proč by to mělo dělat problém u nás?

Co na svém volebním rivalovi oceňujete a co byste mu naopak vytkli?

Škromach:  Anička je pracovitá, líbí se mi, jak se pere za ekologii. Jen kandiduje za blbou partaj.

Hubáčková: Jinou mi nikdo nenabídl (smích). Zdeněk je ve vysoké politice jako ryba ve vodě, A navíc má výhodu, že je chlap. Chlapi to mají vždycky jednodušší. Akorát nemusím ty jeho selfíčka.

Světem hýbe zcela jiný volební souboj, kde také soupeří  žena a muž. Je to duel ClintonováTrump. Sledujete jeho průběh, co mu říkáte?

Hubáčková: Mrzí mě ta útočnost a agresivita, pro mě se to už blíží k hranici slušnosti. Jsem ráda, že něco podobného se neodehrává u nás na Hodonínsku.

Škromach: Ve volební kampani by měl člověk vyzdvihnout pozitivní věci a neútočit různými podpásovkami na své protikandidáty.

Překvapilo vás – mile i nemile – něco během vaší volební kampaně?

Škromach: Udivilo mě, že při debatách s voliči častokrát vše sklouzlo k jedinému tématu – migraci. Lidé mají z toho obavy, leží jim to v hlavách, i když tady takřka žádné nemáme. Je to k zamyšlení.

Hubáčková: Lidé mě znají s kloboučkem. Chtěla jsem tak být i na billboardech. Zabralo to, dokonce tak, že mi zmizely magnety z volebního auta (smích).

Škromach: Ale sociální demokraté to určitě nebyli (smích).

Fotogalerie
8 fotografií