Šlo o fikci, ale smíšené hlídky si počínaly stejně nekompromisně, jako by šlo o ostrou akci. Profesionální voják Radomír Chrobot s dalekohledem na očích na staré silnici mezi Lanžhotem a slovenským Brodským hlásil svým kolegům jeden přijíždějící vůz za druhým: „Česká dodávka. A za ní audina! Bereme!“ Vzápětí skončila vytipovaná auta u krajnice. A šoféři se potili. Kontrola dokladů, prohlídka nákladového prostoru i kufru osobáku.

V akci čluny, čtyřkolky, terénní auta

U Lanžhota prochází hranice středem řeky Moravy. Došlo tak na hlídky na člunech, po březích se proháněli policisté na čtyřkolkách. „Dovolím si tvrdit, že by nám neproklouzla ani myš,“ nechal se slyšet jihomoravský policejní šéf Leoš Tržil. Místo na dálnici D2 si pro inspekci nevybral náhodně. Čekal tady na ministra obrany Martina Stropnického. Když se jeho kolona přihnala, vyskočil ministr z vozu v maskáčové bundě a srdečně se se všemi zdravil. Vzápětí čelil dotazu, jak vážné je riziko migrační vlny, když se na celé východní hranici Česka cvičí jako o život.

Nebudeme čekat na malér

„Je to důležitý signál veřejnosti, že nečekáme na malér, ale že se stát připravuje. Cvičení není vyvolané nějakou konkrétní situací nebo nějakým zvýšeným ohrožením. Je do zálohy stejně jako to loňské,“ prohlásil Stropnický.

Tržil: Na Břeclavsku je klid

Policejní šéf Tržil i jeho podřízení mohou být zatím v klidu. Běžence na jihu Moravy počítají na prstech jedné ruky. „Jde o jednotlivce, které nárazově odchytáváme v Břeclavi ve vlacích z Vídně, občas v autobusech v Mikulově. Že by se někdo coural po zelené hranici, to vylučuji,“ řekl Blesku Tržil.

Letos jihomoravská policie zadržela do června přibližně 200 uprchlíků, nejčastěji ze Sýrie a Afghánistánu. Loni za celý rok jich byly dva tisíce.