Nutnost převařovat vodu se týkala také 43 dalších obcí kolem Brna. Přesnou příčinu problémů vodárny ještě zjišťují. Nejspíš to byla nižší koncentrace chlorové dezinfekce.

Kohoutkovou vodu museli lidé v Brně a některých okolních obcích převařovat od čtvrtka. Skokově se kvůli tomu zvýšil zájem o vodu balenou v lahvích i barelech. Řetězce posílily dodávky, přesto v některých obchodech neochucená voda nárazově chyběla. Hygienici nezaznamenali zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Převařování vody brali spíše jako prevenci.

U dvou vzorků kohoutkové vody z pondělka ukázaly následné testy výskyt koliformních bakterií v nízké koncentraci. Brněnské vodárny a kanalizace proto zvýšily koncentraci chloru ve vodě. Podle hygieniků nešlo o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi. Za překročení mikrobiálních ukazatelů nejspíš mohly vyšší teploty.

V kontrolních vzorcích zatím analýzy žádné bakterie neodhalily. „I sobotní výsledky analýz vody potvrzují dobrý vývoj,“ uvedla v sobotu Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Fotogalerie
4 fotografie