Podle vrchního soudu je vina obžalovaného prokázána. „Je zde skutečnost, že obžalovaný je sexuální deviant, je evidentní, že se s poškozenou znal a později s ním poškozená styk odmítala. Je potřeba také vidět, že významným důkazem je celkem sedm pachových stop na místě činu, které zde mohl zanechat pouze pachatel činu. Tyto pachové stopy nebylo možné přenést,“ uvedl předseda senátu Vladislav Šlapák. Podle soudu je trest uložený mírně nad polovinou trestní sazby přiměřený.

Tragédie se odehrála v rodinném domě, kde žena provozovala prostituci. Pachatel ji údajně nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji prý škrtil vodítkem na psa. Prostitutka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a otoku mozku. Zemřela na místě na následky krvácení do mozku. Motiv činu není známý. Podle obžaloby jím mohlo být to, že Eliáš usiloval o to, aby platil za poskytnutý sex co nejnižší částku. Kriminalisté případ objasňovali několik let, mladík byl zadržen téměř po čtyřech letech.

Svou vinu Eliáš v úterý znovu popřel. „Od začátku tvrdím, že jsem tento čin nespáchal, obžaloba není založena na pravdě,“ uvedl obžalovaný. Jeho obhájce Ludvík Ševčík řekl, že podají znovu dovolání. „Jde o ignoraci rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten konstatoval, že samotné pachové stopy nepostačují k usvědčení obviněného. Všechny ostatní důkazy mají tak vzdálený vztah k projednávané věci, že nejsou použitelné,“ uvedl obhájce.

Nejvyšší soud první rozhodnutí krajského a vrchního soudu zrušil letos v lednu. Obžalovaný byl podle soudu shledán vinným na základě nepřímých důkazů a s pomocí výpovědi utajovaného svědka, u kterého nebyly splněny podmínky pro utajení totožnosti svědka. Krajský soud proto jeho totožnost odtajnil, šlo o vězně, který řekl, že se mu Eliáš ve vězení k činu přiznal. Obhájce však věrohodnost jeho výpovědi v úterý napadl.

Podle soudů nepřímé důkazy tvoří řetězec, který se vzájemně doplňuje a umožňuje závěr, že vraždu spáchal obžalovaný. Kromě třináctiletého trestu soud muži uložil také ústavní ochranné sexuologické léčení.

Fotogalerie
6 fotografií