Momentálně je soubor v depozitáři, uvedla za galerii Michaela Banzetová. Podle zprávy na webu biskupství by se však dílo mohlo stát součástí stálé expozice v Místodržitelském paláci, kde galerie vystavuje staré umění.

Ministerstvo kultury nedávno zahájilo řízení o prohlášení šesti fragmentů nástěnných historických maleb památkou. Kostel svatého Václava nechal stát v roce 1962 zdemolovat poté, co se zřítila věž. Později kostel nahradila novostavba.

Fragmenty fresky Smrt Panny Marie se podařilo přenést na epoxidovou podložku, a tím zachránit pro budoucnost. V minulých měsících se v souvislosti se soudním sporem hovořilo o tom, že by se dílo mohlo vrátit do Hustopečí a nahradit na kúru kopii, která je tam nyní.

Podle galerie má soubor vysokou uměleckou a historickou hodnotu. Jde o poslední památku na výzdobu zaniklého kostela, ale zároveň ojedinělý příklad transferu středověké nástěnné malby. Ve své době to bylo z restaurátorského i technologického hlediska mimořádně progresivní řešení, uvedla nedávno správkyně sbírek Moravské galerie Pavla Obrovská.