Součástí festivalu budou výstavy, projekce dokumentárních filmů, přednášky, diskuse a koncerty. Zahájení se uskuteční v křišťálovém sále na staré radnici. Festival se inspiroval italskou přehlídkou přátelství mezi národy Meeting Rimini. "Chceme z festivalu udělat pravidelnou akci, která bude každoročně na konci května připomínat brněnskou, potažmo českou historickou zkušenost a spolu s našimi středoevropskými sousedy a hosty proměňovat společnou minulost v přátelskou diskusi o věcech příštích," uvedla Tučková.

Brno bylo staletí místem, kde se střetával český živel s německým, židovským a také romským. Židy likvidovali nacisté, Němci museli opustit domovy po skončení války. V koncentračních táborech zůstalo za války i mnoho Romů.

Téma ztracených a nalezených domovů bylo problémem po válce a znovu se ozývá dnes. Na festivalu bude možné na problematiku nahlédnout a prožít z různých perspektiv. "Poté se můžeme pokusit pochopit a zhodnotit minulost, definovat přítomnost a společnými silami hledat budoucnost," míní Tučková.

Do Brna přijedou lidé, jako je vnuk posledního rakouského císaře a hlava habsburského rodu Karel, Bernd Posselt za Sudetoněmecké krajanské sdružení, syrský spisovatel Nihad Sirees nebo německá spisovatelka Emma Braslavsky. Lidé také mohou zhlédnout Theatre Bremen spolu s českým Kafka Bandem, kteří uvedou dramatizaci Kafkova románu Zámek.

Stejně jako loni bude Pouť smíření z Pohořelic do Brna, tentokrát 28. května. Jde o připomínku takzvaného Brněnského pochodu smrti z konce května 1945. Ještě před konferencí v Postupimi bylo z Brna odsunuto několik tisíc Němců a stovky z nich zemřely v důsledku násilností, nemocí či vyčerpání po cestě či ve sběrném táboře v Pohořelicích.