Liptáková uvedla, že důvodem rozpadu brněnské koalice je jednání ANO s Žít Brno a opozicí o nové možné koalici za zády lidovců a zelených. Lidovci proto uzavřeli dohodu s opoziční ČSSD a budou hledat nové partnery pro možnou koalici. Na úterním zasedání zastupitelstva však nebudou dávat žádné podněty ke změnám v radě.

"Žádné změny nechystáme. Zatím není vytvořená nová koalice a je potřeba projednávat běžné body, které nejsou nijak v rozporu. Jsme přesvědčení, že město má spoustu agendy, a dokud nebude nalezena životaschopná koalice, setrváme ve svých funkcích," řekla Liptáková s tím, že spolupráce ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ může ještě dočasně fungovat do doby, než se najde nový stabilní funkční mode. Zároveň přiznala, že bude-li to nutné, odejdou lidovci i do opozice. Spolu se sociální demokracií mají 18 mandátů z celkových 55, k nadpoloviční většině jich je potřeba 28. Lidovci však hodlají společně se sociálními demokraty jednat se všemi kromě KSČM o nové koalici. "Připadá nám seriózní oslovit ANO jako vítěze voleb, ale budeme jednat se všemi demokratickými stranami," uvedla Liptáková.

Právě spory mezi ANO a lidovci stály za problémy koalice. ANO tvrdilo, že není v koalici schopné prosadit některé své body, jako například zefektivnění městských firem. V tom jim měli bránit lidovci, kteří ale takové nařčení odmítají. Podle Liptákové lidovci dohodou s ČSSD pouze zareagovali na vzniklou situaci. "ANO popřelo koaliční smlouvu jednáním s jinými. Pokud bych to řekla příměrem, seděli jsme na stromě a měli jsme dvě možnosti. Buď bychom z toho stromu sami slezli, nebo bychom čekali, až nám někdo jiný podřeže větev a my bychom spadli. Potom se můžeme ptát, kdo může za to, že jsme raději sami slezli a jsme dole," dodala Liptáková.

Není však jasné, zda se podaří lidovcům a sociálním demokratům najít partnery pro vznik koalice. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) ČTK řekl, že Žít Brno nepůjde do žádné koalice bez hnutí ANO. Zelení podle primátorova náměstka Martina Andera nehodlají jednat o žádné nové koalici a chtějí pracovat v té současné. Jaroslav Kacer z TOP 09 ČTK řekl, že se TOP 09 nehodlá zapojovat do žádných matematických her, ale hodlá se bavit o programech stran.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, lidovci a Žít Brno shodně po sedmi, ODS jich má pět, zelení, TOP 09 a KSČM mají po čtyřech zastupitelích, poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale už není jeho členem.