Podle informací deníku Právo se u brněnského soudu kvůli závažnosti kauzy spekulovalo o tom, že případ dostane někdo z nejzkušenějších soudců. Kauza byla ale nakonec v pátek podle rozvrhu přidělena právě Zámečníkovi, který zatím rozhodoval menší kauzy jako domácí násilí nebo žalobu na znalce, který měl pomáhat pirátovi silnic Domšovi.

Zámečník je momentálně na školení a neměl ještě možnost seznámit se s obžalobou a spisem. „Proto soud zatím nebude poskytovat další informace,“ uvedla mluvčí Simona Tesařová.

Žádné velké zvraty se v případu neočekávají. „Nashromážděné důkazy jsou velice přesvědčivé, i když se jedná hlavně o nepřímé důkazy, které ovšem tvoří ucelený řetězec. Otázkou tak zůstává spíš výše trestu,“ řekl deníku Právo zdroj obeznámený s případem. Kauzu zřejmě protáhne jen nutnost překladu z češtiny do angličtiny, který je soud povinen Dahlgrenovi zajistit.

Státní zastupitelství obžalobu podalo ve čtvrtek. Viní Dahlgrena z vraždy čtyř lidí v rodinném domě v Brně-Ivanovicích, hrozí mu až doživotní trest. Američan je od loňska v Brně ve vazbě. Spojené státy jej jako prvního svého občana vydaly k trestnímu stíhání v Česku. Je zřejmé, že proces s Dahlgrenem bude v Brně patřit k nejsledovanějším za poslední léta.

Krajský soud má nyní tři měsíce na nařízení hlavního líčení, případně na jiné rozhodnutí. Teoreticky připadá v úvahu například vrácení spisu do přípravného řízení.

Trestní řád říká, že soud musí podanou žalobu nejprve přezkoumat z toho hlediska, zda pro další řízení poskytuje spolehlivý podklad, zda v přípravném řízení nebyly závažné procesní vady a zda se podařilo objasnit základní skutečnosti, bez kterých není možné provést hlavní líčení. O prodloužení tříměsíční lhůty může podle trestního řádu rozhodnout předseda soudu, pokud existují závažné důvody.

Dahlgren podle vyšetřovatelů 22. května 2013 zavraždil sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny a po činu založil v rodinném domě požár. Mrtvé objevili při likvidaci požáru hasiči. V tu chvíli se již Dahlgren vracel letadlem do USA. Po přistání jej na letišti zadržela americká policie.